Ammukset eivät lopu Ukrainalta kesken, vakuuttaa Naton Stoltenberg MTV:lle – länsimaiden varastojen tyhjentäminen ei silti enää riitä, ja tulilla on uusi suunnitelma

10:39
Katso tästä koko Stoltenbergin haastattelu.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg vakuuttaa Asian ytimessä -ohjelmassa puolustusliiton ryhtyneen toimiin, jotta ammukset eivät lopu Ukrainalta taistelukentältä. Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden eteen hän lupaa tehdä kaiken voitavan.

Asian ytimessä -ohjelman haastattelema Jens Stoltenberg sanoo, että Ukrainassa käydään nyt ”näännytyssotaa”.

Loppusyksystä alkaen rintamalinjat ovat pysyneet pitkälti paikallaan. Esimerkiksi Bahmutin ympärillä käytyä taistelua on molemmilta puolilta kuvailtu ”lihamyllyksi”.

Stoltenbergin mukaan logistiikka on tällaisessa tilanteessa ratkaisevaa.

– Jotta saadaan tarvittava kalusto, varaosat, ammukset, polttoaine ja kaikki tarvittava etulinjaan. Kuten olemme nähneet, Venäjälläkin on vaikeaa logistiikan ja ammusten kanssa.

Stoltenberg sanoo sen olevan äärimmäisen tärkeää, että Ukrainalle saadaan toimitettua sen tarvitsemat ammukset. Erityisesti tarvitaan tykistöammuksia.

Euroopassa on kuitenkin uutisoitu puolustustarvikepulasta. Asian ytimessä -ohjelmakin on aiemmin kertonut, puolustusteollisuus ei ole täysin pysynyt kasvaneen kysynnän vauhdissa.

Onko mahdollista, että Ukrainalta loppuisivat ammukset kesken?

– Ei niin kauan kuin me jatkamme heidän tukemistaan ja kiihdytämme tuotantoamme. Ja se prosessi on alkanut, Stoltenberg vakuuttaa.

– Tähän saakka olemme lähinnä tyhjentäneet omia varastojamme Ukrainaan, mutta se ei tietenkään ole kestävä tapa pitkällä aikavälillä. Siksi aloitimme syksyllä toimet teollisuuden ja liittolaismaiden kanssa varmistaaksemme, että sopimuksia allekirjoitetaan ja tuotantoa kasvatetaan.

Stoltenbergin mukaan ammustuotantoa on voitu lisätä jo nykyisellä tuotantokapasiteetilla, esimerkiksi siirtymällä tehtaissa kaksivuorotyöstä kolmivuorotyöhön. Uusiin investointeihin on tarvittu pidempiaikaisia hankintasopimuksia, mutta niiden vaikutus ei vielä näy tuotannossa.

"Putin on epäonnistunut"

Naton pääsihteerin mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin on epäonnistunut hyökkäyssodassaan.

– On muistettava, että hänen suunnitelmansa oli vallata Kiova muutamassa päivässä.

Stoltenbergin mukaan Putin teki kaksi suurta strategista virhettä. Ensinnäkin hän aliarvioi ukrainalaisten rohkeuden ja taistelukyvyn. 

Toisekseen hän aliarvioi Naton ja Naton kumppaneiden yhtenäisyyden ja halun auttaa Ukrainaa.

– Täytyy muistaa, että tämä on hyökkäyssota, jonka uhri on Ukraina. Heillä on oikeus itsepuolustukseen, mikä todetaan YK:n peruskirjassa. Me autamme heitä käyttämään tätä oikeuttaan, Stoltenberg sanoo.

"Nyt olisi aika saada prosessi valmiiksi"

Jens Stoltenberg vakuuttaa tekevänsä kaikkensa, jotta Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydet ratifioidaan ennen puolustusliiton heinäkuun huippukokousta Liettuan Vilnassa.

28 maata on jo ratifioinut Suomen ja Ruotsin jäsenyyden, mutta Unkari ja Turkki viivyttelevät asiaa.

Stoltenberg sanoo painottaneensa useilla Turkin-vierailullaan, että Suomi ja Ruotsi täyttävät jäsenyyskriteerit ja Madridin huippukokouksessa laaditun yhteisymmärrysasiakirjan sisällön.

– Nyt olisi aika saada jäsenyysprosessi valmiiksi.

Voitteko sanoa, että tämä prosessi on ollut onnistuminen?

– Voin sanoa, että tämä todella on ollut Naton modernin historian nopein prosessi. Normaalisti näissä prosesseissa mene vuosia ja nyt siinä oikeasti meni kuukausi jäsenhakemuksesta, että lähetettiin kutsu kaikkien kolmenkymmenen liittolaisen konsensuspäätöksellä.

Stoltenbergin mukaan Suomi ja Ruotsi ovat jo Naton tarkkailijajäseninä turvallisemmassa asemassa kuin ennen hakemuksen jättämistä.

– Useat Nato-maat, myös Yhdysvallat, ovat antaneet turvallisuuslupauksia. Ei siis tule kysymykseen, että Suomeen tai Ruotsiin kohdistuisi sotilaallista uhkaa ilman, että Nato reagoisi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja