Ammattiliitto Pro hylkäsi sovintoesityksen – Paperiliiton ja Metsäteollisuuden työriidassa pyydettiin lisäaikaa

Paperialan työehtosopimus hylättiin – Metsäteollisuuden määrä aloittaa työsulku maanantaina 12:20

Ammattiliitto Pro on hylännyt sovintoesityksen. Teknologiateollisuuden toimialoja koskeva lakko uhkaa alkaa 90 yrityksessä ensi maanantaina. Paperiliitolle ja Metsäteollisuudelle ei myöskään syntynyt sopua tänään.

Teknologiateollisuuden ja Ammattiliitto Pron työriitaan ei saatu tänäänkään sopua, sillä Ammattiliitto Pro on hylännyt sovintoesityksen.

Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen sanoi MTV Uutisten Livessä, että sopu jäi kiikastamaan työajoista. 

– Esitetty ratkaisu olisi merkinnyt, että kiky-tuneja olisi jäänyt sopimukseen. Työnantaja olisi voinut sijoittaa tunteja toimihenkilöiden vapaapäiville ja arkipyhille, jolloin ansionmenetykset olisivat olleet suurempia kuin nykyisessä sopimuksessa.

Malisen mukaan Pro on valmis palaamaan neuvottelupöytään vaikka jo huomenna.

– Olemme valmiita palaamaan mahdollisimman pian, jotta mahdollinen lakko voitaisiin välttää tai sen kesto jäisi mahdollisimman lyhyeksi. Jos pyyntö käy, niin huomenna, Malinen sanoi.

Kello 18 määräaikaan mennessä kävi selväksi, että myöskään Paperiliiton ja Metsäteollisuuden työriidassa ei syntynyt sopua.

Sovintoehdotukset jätettiin myöhään yöllä

Molempiin työriitoihin jätettiin sovintoesitykset myöhään viime yönä. Sovintoesitysten sisällöistä ei totuttuun tapaan ole kerrottu julkisuuteen ennen kuin niihin on saatu vastaukset.

Osapuolet kertoivat perjantaina olevansa toiveikkaita sovinnon aikaansaamisesta viikonlopun aikana. Kemian alalle aiemmin tällä viikolla saavutetun sovun on uskottu edistävän neuvottelua myös muiden alojen neuvottelupöydissä.

Kemianteollisuuden ja Teollisuusliiton sovussa kiky-tunnit poistuivat sopimuksesta, ja niiden tilalle luotiin uusia työaikamalleja. Kiky-tunnit ovat olleet työmarkkinakierroksen polttopisteessä, kun työntekijäjärjestöt ovat laajasti tavoitelleet niiden poistamista työnantajajärjestöjen puolustaessa niitä.

Sovinto päättäisi työtaistelutoimet

Pron ilmoittama lakko uhkaa Teknologiateollisuuden toimialoja maanantaina. Lakonuhka koskee 90:tä teknologiayritystä, ja lakko kestäisi kaksi viikkoa.

Paperiteollisuudessa taas alkoi lakko viime viikon maanantaina, ja sen on ollut määrä jatkua helmikuun 24. päivään saakka. Lakolla haluttiin vauhdittaa viikkoja kestäneitä neuvotteluja.

Metsäteollisuus on puolestaan ilmoittanut kolmen vuorokauden työsulusta 10. helmikuuta alkaen. Metsäteollisuudesta kerrotaan, että jos sopu saavutetaan illalla, peruuntuu myös työsulku Paperiliiton osalta.

– Kaikki työtaistelutoimet ovat aina ehdollisia sille, että syntyykö sopimusratkaisu. Jos sopimusratkaisu syntyy, on tavanomaista, että työtaistelutoimet puolin tai toisin sitten päättyvät siihen, sanoo työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén.

Ammattiliitto Pro lakkoilee

Paperiliiton ohella Metsäliiton työsulun on määrä koskea Ammattiliitto Pron ja Sähköliiton jäseniä. Näiden kahden liiton osalta Metsäteollisuus pitkitti työsulun keston seitsemään vuorokauteen tammikuun lopussa.

Myös Ammattiliitto Prohon kuuluvat paperin toimihenkilöt ovat olleet lakossa viime viikon maanantaista alkaen ja lakon on määrä päättyä puolilta öin sunnuntain ja maanantain välisenä yönä.

Pro on kuitenkin ilmoittanut toisesta, käytännössä kaksi viikkoa kestävästä työnseisauksesta, joka alkaa 13. helmikuuta. Sähköliittolaisia taas on osallistunut Paperiliiton tukilakkoon, joka alkoi 27. tammikuuta ja jonka on määrä päättyä maanantaina.

Lue myös:

    Uusimmat