Asiantuntija: Kiky-tunneista tulee kova vääntö, mutta niiden kariseminen näyttää todennäköiseltä – "Tämä kannattaa työnantajan noteerata"

5:40

Kemianteollisuus ja Teollisuusliitto ovat hyväksyneet kemian alan työehtosopimuksen eilisen neuvottelutuloksen mukaisesti. Sopimus ei sisällä kiky-tunteja, joilla työaikaa oli aiemmin pidennetty 24 tunnilla korvauksetta. Asiantuntijan mukaan se aiheuttaa painetta myös muille.

Työoikeuden professori Seppo Koskinen Turun yliopistosta uskoo, että kiky-tunnit poistuvat todennäköisesti muiltakin aloilta. Mutta kovia neuvotteluja se vaatii.

– Nyt näyttää jo siltä, että hyvin laajasti ovat kiky-tunnit ovat lähteneet pois, ja aivan varmasti palkansaajapuoli tulee pitämään kiinni siitä, että niiden tulee lähteä myös muilta sektoreilta. Tämä kannattaa työnantajan noteerata.

Koskinen arvioi, että seuraavat isot neuvottelut koskevat palvelualojen ammattiliittoa, eli kaupan alaa. Erityisen vaikeaksi Koskinen arvioi kunta-alan sopimukset.

Koskisen mukaan menee hankalaksi, mikäli työnantajat eivät anna periksi.

– Toiset palkansaajajärjestöt eivät hyväksy, että ne (kiky-tunnit) ovat poistuneet vain joiltakuilta.

Koskisen mukaan päästäisiin paljon rauhallisimpiin neuvotteluihin, jos työnantajapuoli myöntyisi siihen, että kiky-tunteja ei olisi kenelläkään, vaan niiden sijaan mietittäisiin muita ratkaisuja.

– Teknologiateollisuuden ratkaisussahan tuli ikään kuin että voidaan tehdä enemmän tunteja peruspalkalla.

 


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja