Ammattiliitoille jälleen tuntuva kasa euroja verovapaina osinkoina – Teollisuusliitto kuittaa yli 9 miljoonaa

Asuntosijoitusyhtiö Kojamon viime vuoden hyvä tulos sataa mannaa sen suurimpien omistajien kassoihin. Yhtiön viime vuoden osingonjaosta pääsevät herkuttelemaan myös joukko ammattiliittoja, jotka lukeutuvat Kojamon omistajiin.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Suomalaisten järjestäytyminen ammattiliittoihin laskee tasaisesti 2:03
Suomalaisten järjestäytyminen ammattiliittoihin laskee tasaisesti.

Ammattiliitot luetaan yleishyödyllisiksi yhteisöiksi, eikä niiden tarvitse maksaa osingoista veroa.

Teollisuusliitto omistaa Kojamon osakkeista 10,04 prosenttia, mikä tarkoittaa, että sille ropisee asuntosijoitusyhtiöstä 9,18 miljoonaa euroa osinkoja.

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n omistus Kojamosta on 6,10 prosenttia, eli sille on tulossa 5,58 miljoonan euron osinkopotti.

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n omistus Kojamon osakkeista on 4,82 prosenttia, mikä osinkoina tarkoittaa 4,40 miljoonan euron osinkoja.

Rakennusliiton omistusosuus Kojamosta on 3,99 prosenttia ja osinkoja sille on tulossa 3,65 miljoonaa euroa.

Ammattiliitto PRO on saamassa kolmen miljoonan euron osinkopotin ja Palvelualojen ammattiliitto PAM 2,6 miljoonaa euroa.

Vuoden 2019 tuloksesta Kojamo maksoi osinkoa 0,34 euroa per osake.

Ammattiliittojen lisäksi Kojamon suurimpiin omistajiin lukeutuvat eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen ja Varma. Ilmarinen omistaa Kojamosta 8,31 prosenttia ja Varma 7,83 prosenttia.

Tiedot perustuvat Kojamon osakkeenomistajien luetteloon, joka on päivätty 31.1.2021.

Edellä mainittujen ammattiliitojen lisäksi Kojamon omistajiin lukeutuu myös joukko muita ammattiliittoja, mutta niiden omistusosuus asuntosijoitusyhtiöstä jää alle yhden prosentin.

Sijoitustuotoilla paikataan

Valtaosa suurista ammattiliitoista ei pysty kattamaan toimintakulujaan jäsenmaksuilla. Ne paikkaavat sijoitustuotoilla kulujen ja jäsenmaksutulojen väliin jäävää raha-aukkoa.

Esimerkiksi vuosi 2019 oli suurimmille ammattiliitoille hyvä sijoitusvuosi. Esimerkiksi JHL:n sijoitussalkun tuotto oli historian paras.

Suurilla liitoilla on kosolti varallisuutta. Äveriäin on Teollisuusliitto, jonka nettovarallisuus oli vuoden 2019 tilinpäätöksen perusteella 897,6 miljoonaa euroa.

Yleishyödyllisten yhdistysten saamat korkotuotot ja osingot sekä omaisuuden myynnistä saadut luovutusvoitot samoin kuin sijoitustoiminnan tuotot ovat niille verovapaita.

Esimerkiksi Teollisuusliiton sijoitustuotot (netto) olivat vuonna 2019 73,2 miljoonaa euroa. Tuottoprosentti ennen arvonmuutoksia oli 16, mitä voi pitää erinomaisena.

Kojamo eli entinen VVO-yhtymä listautui pörssiin kesällä 2018. Se keräsi osakeannilla 150 miljoonan euron bruttovarat. Tuolloin ammattiliitot kevensivät omistustaan yhtiössä.

Opettajat olleet tyytymättömiä ammattiliiton toimintaan korona-aikana – OAJ:n koulutusjohtaja:"Jatkuva työ ei näy yksittäiselle jäsenelle" 2:38
Opettajat olleet tyytymättömiä ammattiliiton toimintaan korona-aikana.

Lue myös:

    Uusimmat