Postin pääjohtaja ansaitsee 82 100 euroa kuussa, kun satojen työntekijöiden palkat laskevat – Heikki Malinen, voisitko itse osallistua palkanalennustalkoisiin?

Postin työntekijöiden ansioita ollaan alentamassa. Vain kaksi vuotta sitten yritys pystyi jakamaan kymmeniä miljoonia euroja osinkoina, mutta nyt tilanne on toinen. Voisiko myös Postin pääjohtaja alentaa omaa palkkaansa?

Raakalaskennan tulos on seuraava: Yksi Postin pääjohtaja vastaa 36 Postin perusduunaria.

Posti Groupin pääjohtaja Heikki Malinen tienasi viime vuonna 987 764 euroa, käy ilmi yhtiön palkkioselvityksestä.

Jos summan jakaa 12:lla, Malisen kuukausipalkaksi tulee 82 100 euroa.

Postityöntekijän keskipalkka kuukaudessa puolestaan on Oikotien Palkkavertailu-palvelun mukaan noin 2 100 euroa.

Posti ilmoitti torstaina, että se siirtää pakettilajittelun työntekijöitä halvemman työehtosopimuksen piiriin.

Postin mukaan asia koskee yli 700 työntekijän työsopimuksia. Uutisen jälkeen satakunta Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n työntekijää marssi ulos Tampereen postikeskuksesta.

Postin pääluottamusmies Leo Harra arvioi, että siirto tarkoittaa sitä, että työntekijän palkasta putoaa 30 prosenttia.

Kauppalehti yritti tavoittaa Postin pääjohtaja Malista vastaamaan kysymykseen, voisiko hän laskea omaa noin miljoonan euron vuosipalkkaansa talkoohengessä.

Posti Groupin viestintäosastolta kerrottiin, ettei Malinen anna aiheesta haastattelua.

Yhtiön viestintäjohtaja Piia Kumpulaisen sähköpostitse toimitettu vastus kysymykseen oli seuraava: "Toimitusjohtajan palkitsemisesta ja muista työsuhteeseen liittyvistä asioista päättää yhtiön hallitus kuten muissakin yhtiöissä."

Viimeisen viiden vuoden aikana Posti Group on maksanut osinkoa 146,4 miljoonaa euroa. Viiteen vuoteen mahtuu nollaosinkovuosia, mutta myös ylimääräinen osinko.

Keväällä 2017 Posti Groupin yhtiökokous päätti hallituksen ehdotuksen mukaisesti, että osinkoa jaetaan 69 prosenttia yhtiön oikaistusta nettotuloksesta, mikä tarkoitti 25 miljoonaa euroa.

Tämän lisäksi yhtiökokous päätti niin ikään hallituksen ehdotuksen mukaisesti ylimääräisestä 35 miljoonan euron osingosta.

Yhteensä Posti Group jakoi siis yhden vuoden tuloksesta osinkoina ulos 60 miljoonaa euroa.

Yhtiön uusimmasta tilipäätöksestä käy ilmi, että Posti Groupin kassassa on reippaasti rahaa. Vuoden 2018 lopussa sitä oli 168 miljoonaa euroa.

Kesäkuun lopussa Posti Groupin likvidit varat olivat 160 miljoonaa euroa.

– Entinen pääministeri Juha Sipilä toisti, että tase pitää laittaa töihin. Postissa neuvoa ei ole kuunneltu, koska yhtiössä on noin suuri tuottamaton kassa, Kauppalehden analyytikko Ari Rajala sanoo.

Suomen valtio omistaa suoraan 50,1 prosenttia Posti Groupin osakekannasta.

Posti Groupin osakkeista 49,9 prosenttia omistuksesta siirrettiin viime vuoden joulukuussa Valtion kehitysyhtiö Vakeen.

Lue myös:

    Uusimmat