Ammattilaisuransa päättänyt Tanja Poutiainen: Osaan jo olla turistina laskettelumäessä

Tanja Poutiainen päätti menestyksekkään uransa alppihiihtäjänä, ja liikkuu nyt omaksi ilokseen. – En minä liikkumista jätä, siitä tulee kuitenkin niin hyvä olo. Keskimäärin joka toinen päivä tulee urheiltua, tekee mieli vähintään lenkille, hän kertoo.

Tanja Poutiaisella on takanaan pitkä historia alppihiihtäjänä. Nyt arkirutiinit ovat kuitenkin muutosten edessä: Poutiainen ilmoitti vuoden 2014 alussa lopettavansa uransa. Kesän kynnyksellä hänelle elämään kuuluu hyvää. 

– Kaikki eläkeläiset aina sanovat, että kun jää töistä pois, on kauheasti kiirettä. Minusta tuntuu ihan samalta. Tuntuu hullulta! En tietenkään ole eläkeläinen, mutta "eläkkeellä" edellisestä ammatistani, Poutiainen kuvaa. 

– Kevät meni tosi nopeasti. Olen liikkunut omaksi ilokseni. En ole treenannut enää mitään isompaa tavoitetta kohti, siinä mielessä elämä on muuttunut. Ja toki pitää järjestellä uutta elämää. Ei se lopettaminenkaan näemmä ihan seinään tapahdu: jotta tulevaisuudessa on hommia ja tekemistä, sitä pitää järjestellä. 

Ammattilaisuransa taakseen jättänyt Poutiainen on tottunut urheilija, joka liikkuu nyt omaksi ilokseen. Urheilemisesta palkintona on hyvä olo.

– Keskimäärin joka toinen päivä tulee urheiltua, tekee mieli vähintään lenkille. Kevään mittaan olen pääosin juossut ja maastopyöräilyt, ne ovat olleet lajini nyt. Toki keväällä, kun pohjoisessa oli lunta, maastohiihdin ja laskettelin myös. Osasin jopa olla vähän turistina mäessä!

Vapaamuotoisemmin treenaava Poutiainen yrittää syödä edelleen järkevästi ja terveellisesti. 

– Se on toinen asia liikunnan ohella: huomaan, että kun syön hyvin, voin paremmin. Toki sallin herkkuja itselleni kilpauran aikanakin tiettyinä hetkinä. Kun herkkuja tekee mieli, niitäkin voi syödä, kunhan pysyy kohtuudessa. Kulutus on tällä hetkellä pienempää, ruokamääriä pitää ehkä enemmän tarkkailla. 

"Eikö se treenikausi todellakaan alkanut?"

Poutiaisella on meneillään erikoisin kesä noin 30 vuoteen. Enää ei tarvitse miettiä asioita treenaaminen edellä. 

– Kesätreenikausi on aina alkanut viimeistään ensimmäinen kesäkuuta, ja tänä vuonna se ei alkanutkaan. Ehkä sitä ei vielä tiedosta, kun ollaan näin alkukesässä, mutta voi olla, että kuukauden päästä hämmästelee, että eikö se treenikausi todellakaan alkanut? Nyt vapautta on enemmän. Voi tehdä asioita ihan hetken mielijohteestakin.  

Poutiainen juoksi keväällä puolimaratonin, Helsinki City Runin. Tavoitteissa siintää vielä maraton. 

– En tiedä, uskallanko sanoa ääneen, mutta Levin Ruskamaraton minulla on kalenterissa. Jos ehdin kesän aikana riittävästi lenkkeillä, lähden kokeilemaan. Ei ole minkäänlaista aikatavoitetta, ainoa tavoite olisi päästä maraton läpi juoksemalla. 

Treeniohjelmaa Poutiaisella ei ole. Kokemuksensa perusteella hän tietää, miten kannattaa liikkua. 20 vuoden treeniohjelmien noudattamisen jälkeen vapaa kesä viehättää.   

– En halua maratonin takia tahdo tehdä itselleni ohjelmaa. Liikun joka tapauksessa ja tykkään maastopyöräillä kesällä, tulen todennäköisesti enemmän olemaan pyörän selässä. Jos nyt maratonille aikoo, niin sen verran pitää lenkkeillä, että jalat tottuvat juoksemiseen.  

Lue myös:

    Uusimmat