Ammattilainen neuvoo: Muista nämä omakotitalon syyshuollossa

Syksyn tullen omakotitalot pitäisi tarkastaa ja huoltaa tulevaa talvea varten. Ammattilainen neuvoo mitkä asiat tulee syyshuollossa muistaa, ja mitkä ovat yleisimmät ongelmat joita omakotitalon omistaja saattaa joutua kohtaamaan.

Omakotitaloliiton Huoltokonseptin projektipäällikön ja Vapaa-ajan asuntojen liiton puheenjohtajan Pentti Heikkurisen mukaan omakotitalon syyshuoltoa tehtäessä tulisi muistaa ennen kaikkea tarkastaa kiinteistön rakenteiden kunto järjestelmällisesti sekä sisä- että ulkopuolelta.

– Syksyllä tulisi tarkastaa vesikaton kateaineiden, savupiipun ja hormien ja pintarakenteiden kunto, sekä ikkunoiden ja ovien tiiviys. Lisäksi tulisi tarkistaa vesi- ja viemäröintijärjestelmien toimivuus varmistamalla esimerkiksi rännien puhtaus. Salaojien kunnon tarkastus kannattaa myös suorittaa, jottei vesi pääse kertymään seinien viereen ja keräämään kosteutta rakenteisiin, Heikkurinen listaa.

Heikkurinen muistuttaa, ettei myöskään talon sisäisiä huoltotoimenpiteitä saisi syksyllä unohtaa.

– Syksyn ja talven tuloa odotellessa tulisi kiinnittää huomiota lämmitykseen liittyviin asioihin. Mikäli talossa on sähkölämmitys, tulisi tarkistaa termostaattien toiminta. Jos taas on vesikeskuslämmitys, niin tulisi tarkistaa pattereiden toiminta ja veden pysyminen järjestelmissä. Öljylämmityksessä on tärkeää polttimen ja kattilan huoltotoimet sekä öljyn riittävyys Heikkurinen listaa.

Nämä ovat omakotitalojen yleisimmät ongelmat

Heikkurinen kertoo yleisen talven tuoman ongelman olevan kattorakenteiden vaurioituminen lumimassojen alla.

– Mikäli katon kunto on huono, saattavat suuret lumikuormat aiheuttaa rakenteiden vaurioitumista, etenkin jos sadevedet eivät pääse esteettömästi ränneistä valumaan jäätymisen vuoksi.

Heikkurinen muistuttaa myös, että usein kesäkauden jälkeen jää huomioimatta sisäilman laadun seuraaminen. Erityistä huomiota tulisi kiinnittää myös mahdollisten kosteus- ja home vaurioiden löytämiseen sisäpinnoissa ja rakenteissa, sillä asumisen hyvän laadun vuoksi niiden ajoissa toteaminen on aina kannattavaa.

Heikkurinen muistuttaa myös panostamaan talon säännölliseen huoltamiseen sekä kunnossapitoon kiinteistön riskien vähentämiseksi ja hallitsemiseksi.

– Kiinteistön huollon laiminlyönnin seurauksena on usein se, että riskit realisoituvat ja vahinkojen suuruudet sekä määrät moninkertaistuvat. Kun talon säännöllinen huolto on kuitenkin välttämätöntä, niin välinpitämättömyys näissä asioissa tulee kiinteistönomistajalle kalliiksi, Heikkurinen lopettaa.

Ammattilaisen muistilista omakotitalon syyhuoltoon

 • Omatoiminen kiinteistön ulko- ja sisäpuolinen katselmus
 • Sadevesijärjestelmien ja salaojien toiminta
 • Lämmöntuottolaitteiden ja ilmanvaihtolaitteiden toiminnan tarkistus
 • Energian ja veden kulutuksen seuranta
 • Kodin turva- ja sähkölaitteiden varmistus
 • Palo- ja muun vakuutusturvan voimassaolon varmistus
 • Oman kodin huoltokirjan käyttöönotto

Riika Nykänen/MTV3

Lue myös:

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja