Amerikkalaissotilaille syytesuoja sotarikoksissa?

Yhdysvaltain ulkoministeriö on ryhtynyt ajamaan esitystä, jonka mukaan amerikkalaissotilaita ei voitaisi syyttää suunnitteilla olevassa kansainvälisessä, sotarikoksia käsittelevässä tuomioistuimessa. YK päätti pysyvän sotarikostuomioistuimen perustamisesta vuonna 1998. Yhdysvallat äänesti jo tuolloin esitystä vastaan.

Ohjukset Telluksen yllä

Amerikkalaisten virkamiesten mukaan syytesuoja on välttämätön, sillä amerikkalaisia joukkoja on erittäin runsaasti erilaisissa tehtävissä ympäri maailmaa. Yhdysvalloissa pelätään, että amerikkalaisia ryhdytään syyttämään rikoksista poliittisin perustein. Amerikkalaisten mukaan maan omat sotilastuomioistuimet pystyvät huolehtimaan sotarikossyytöksistä.

Yhdysvaltain ulkomaansuhteita käsittelevän komitean puheenjohtaja, senaattori Jesse Helms on jo sanonut, että maa ei aio osallistua uuden tuomioistuimen toimintaan.
-Niin pitkään, kuin minussa henki pihisee, niin Yhdysvallat ei koskaan - toistan, ei koskaan - suostu siihen, että sen kansalliseen turvallisuuteen liittyviä ratkaisuja puidaan kansainvälisessä sotarikostuomioistumisessa, vakuuttaa Helms.

Yhdysvallat on mm. esittänyt, että uuden järjestelmän ulkopuolelle jäävien maiden, kuten Yhdysvaltojen, sotilaita voitaisiin syyttää vain turvallisuusneuvoston päätöksellä. Turvallisuusneuvostossa USA:n veto-oikeus estäisi amerikkalaisiin kohdistuvat syytetoimet.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat huolissaan Yhdysvaltojen kiemurtelusta. Ne pelkäävät, että muut maat, mm. Irak, seuraavat esimerkkiä. Tämä heikentäisi YK:n sotarikosten vastaista kamppailua. Tähän mennessä vain 10 maata on ratifioinut sopimuksen. Oikeusistuimen perustamiseen vaaditaan vielä ainakin 50 uutta allekirjoitusta.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat