Amerikkalaisraportti povaa EU:lle ankeaa tulevaisuutta

Yhdysvaltain kansallisen tiedusteluneuvoston NIC:n raportti povaa Euroopan unionille synkkäsävyistä tulevaisuutta.

Tiedusteluneuvoston tuoreen Global Trends -raportin mukaan EU on vuonna 2025 "ontuva jättiläinen", jota raastavat jäsenmaiden keskinäiset eturistiriidat sekä kansalaisten epäluottamus unionieliittiä kohtaan.

Raportin mukaan EU on tuolloin taloudellinen suurmahti, mutta sen kansainvälinen rooli on pysynyt vähäisenä, koska unionilla ei edelleenkään ole yhteisiä sotilasvoimia.

EU on vuonna 2025 yhä voimakkaasti riippuvainen Venäjän energiavaroista, minkä vuoksi esimerkiksi Saksa joutuu ottamaan toiminnassaan jatkuvasti huomioon Venäjän edut.

Toisen maailmansodan jälkeen syntyneet suuret ikäluokat asettavat EU-maiden sosiaalijärjestelmät koetukselle, minkä vuoksi eläkkeitä joudutaan leikkaamaan ja terveydenhuollon tasosta tinkimään. Samaan aikaan maahanmuuttajien vuolaat virrat asettavat eurooppalaisten suvaitsevaisuuden koetukselle. Joissain EU-maissa saatetaankin palata 1900-luvulta tutun kapeakatseisen nationalismin tielle, amerikkalaisraportti varoittaa.

Global Trends -raportti ennustaa myös Yhdysvaltain vaikutusvallan heikentyvän, kun Kiina ja Intia nousevat aiempaa suuremmiksi vaikuttajiksi maailmanpolitiikassa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat