Mainos

Amerikkalaisnuorukainen väritti valokuvia Suomen sodista – "haluan oppia suomen kielen"

Amerikkalainen, 18-vuotias Jared Enos on kiinnostunut historiasta. Tarkemmin toisen maailmansodan tapahtumista ja Suomen sodista. Siinä ei sinänsä ole mitään ihmeellistä, mutta Jaredia saa kiittää siitä, että osa talvi -ja jatkosodan aikaisista SA-kuvista on herännyt uuteen väriloistoon.

Ensihoitajaksi opiskeleva Jared on värittänyt tietokoneen avulla vanhoja, viime sodista säilyneitä kuvia uudelleen.

Jared sanoo MTV Uutisten haastattelussa, että valitsi kuvia juuri Suomesta siksi, että mielenkiintoiset tapahtumat Suomen käymissä kolmessa sodassa ovat jääneet liian vähälle huomiolle toisesta maailmansodasta puhuttaessa.

– Natsi-Saksa, Iso-Britannia, Ranska, Yhdysvallat ja Puna-armeija hallitsevat sitä keskustelua. Suhteellisen pieni Suomi puolusti itseään huomattavasti suurempaansa vastaan. Se on kiinnostavaa, mutta myös erittäin ihailtavaa.

Nuori amerikkalainen haluaa omien sanojensa mukaan tuoda väreillä kuvat lähemmäs katsojaa. Suomen sodissa riittää tarinoita, anekdootteja ja sankareita.

Lauri Törni on yksi suurista, Enos sanoo heti.

Enos yrittää kaivaa kuviinsa myös mahdollisimman tarkat tiedot kuvattavana olleesta. Oli se sitten taistelupaikka, ase tai sotilas.

Nuorukaisella ei ole minkäänlaisia yhteyksiä Suomeen.

– Haluaisin kyllä oppia suomen kielen, hän kertoo.

Vielä 1940-luvulla värivalokuvat olivat suhteellisen harvinaisia, eikä sodista ole paljoa sellaisia otettu. Filmiä oli hankala saada ja kehittäminen vaivalloista.

Jared Enos sanoo, että hän keskittyy sotakuvissaan mielellään ihmisiin ja inhimilliseen puoleen.  Nuoren taiteilijan mukaan ihmisten värittäminen onkin helpompaa kuin sellaisten kuvien, joissa on paljon yksityiskohtia.

Enos sanoo värittäneensä kuvia kolmisen vuotta. Työkaluna hän käyttää Photoshopia. Sysäys kuvien värittämiseen tuli, kun hän näki sattumalta Mads Madsenin ja Sanna Dullawayn töitä.

Enos on värittänyt muutakin kuin Suomen sotia. Hän on saanut kuvistaan paljon palautetta.

– Pääosin palaute on ollut hyvin positiivista ja innostunutta. Varsinkin suomalaisten antama. Sitten tulee paljon pieniä kommentteja ja korjauksia väreistä, joka on hyvin tarpeellista ja arvostan sitä suuresti.

 

 

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.