Amazonin ex-työntekijä syyttää verkkokauppajättiä karmeasta kohtelusta – potkut tekstarilla kesken vuoron, ei ylityökorvauksia

Jeff Bezos - Modernin ajan rikkain mies 1:14
Jeff Bezos on modernin ajan rikkain mies.

Entinen Amazonin varastotyöntekijä on julkaissut The Guardianissa kolumnin siitä, millaista on olla joulun aikaan töissä yhtiön varastolla.

Verkkokauppajätti Amazon on niittänyt kyseenalaista mainetta todellisena orjapiiskurina. Viime jouluna varastotyöntekijät erotettiin joulun jälkeen tylysti tekstiviestillä.

Entinen Amazonin varastotyöntekijä on julkaissut The Guardianissa kolumnin siitä, millaista on olla joulun aikaan töissä yhtiön varastolla, joita yhtiö itse nimittää täyttämiskeskuksiksi.

60 tunnin työviikot

Marraskuun puolesta välistä jouluun kestävän ruuhkasesongin aikana työviikot venyvät usein 60 tunnin mittaisiksi.

Joululahjarumban aiheuttamaa kiirettä helpottamaan palkataan vakihenkilöstön verran kausityöläisiä, joiden oletetaan tekevän ylitöitä maksutta. Kausityöläisille maksetaan myös vähemmän palkkaa, eikä heille myönnetä minkäänlaisia työsuhde-etuuksia.

Sesongin aikana pakkaajia kannustetaan jatkuvasti rikkomaan nopeusennätyksiä ja jakamaan postauksia suorituksistaan sosiaalisessa mediassa. Palkinnoksi arvotaan Amazonin tuotelahjoja, kuten Kindle-lukulaitteita.

Karu arki

Joulun jälkeen kausityöntekijöille koittaa arki, oli se sitten mieluisa asia tai ei. Työnantaja ei ainakaan piittaa turhista tyylipisteistä.

Nimettömänä pysyttelevän kolumnistin kertomuksen mukaan kausityöläisille ilmoitettiin erottamisesta tekstiviestillä kesken työvuoron. Tunti sen jälkeen jotkut pois potkituista saivat viestin, jossa etsittiin vapaaehtoistyöntekijöitä seuraaville kahdelle viikolle.

Lue myös:

    Uusimmat