Alzheimerin tautiin on käytössä ennennäkemätön lääke – myyntilupa Suomessa jo ensi vuonna?

Muistisairaudet: Millaisista oireista lääkäriin? 6:07
Muistisairauteen sairastuu vuosittain tuhansia suomalaisia. Videolla kerrotaan, millaisista oireista tulisi hakeutua lääkäriin.

Vaikka Alzheimerin taudista ja sen aivoissa aiheuttamista muutoksista tiedetään paljon, taudin perimmäinen syy on edelleen tuntematon. Tästä syystä tautiin ei ole keksitty parantavaa hoitoa.

– Tänä päivänä Suomessa käytössä olevat lääkkeet eivät varsinaisesti vaikuta aivoissa tapahtuvaan sairausprosessiin, vaan ne vaikuttavat tiettyihin välittäjäaineisiin, jotka viestittävät tietoa hermosoluilta toisille, sanoo Turun yliopiston professori ja Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyks) neurologi Juha Rinne.

Rinteen mukaan Suomen markkinoille ei ole tullut uusia lääkkeitä Alzheimerin taudin hoitoon yli 20 vuoteen. 

Yhdysvalloissa on otettu viime vuosina käyttöön kaksi uudenlaista lääkettä, joista toinen ei saanut myyntilupaa Euroopassa, mutta toisen käsittelyprosessi on vielä kesken. Rinteen mukaan päätöksen pitäisi tulla lähiaikoina.

– Nämä lääkkeet ovat siitä ennennäkemättömiä, että ne vaikuttavat nimenomaan Alzheimerin taudin sairausprosessiin, eivätkä ole pelkästään oireita lievittäviä. Jos tällä hetkellä käsittelyssä oleva lääke saa myyntiluvan, on mahdollista, että saamme sen käyttöön jo ensi vuonna, Rinne sanoo.

Husin muistipoliklinikan neurologian erikoislääkäri ja Helsingin yliopiston professori Anne Koivisto kertoo, että myös tutkimuspuolella on paljon uutta vireillä: tällä hetkellä tutkitaan esimerkiksi sellaista lääkettä, joka vaikuttaa Alzheimerin taudissa aivoihin solunsisäisesti kertyvään proteiiniin. 

Koiviston mukaan myös diabeteslääkkeistä saattaa olla tulossa apua Alzheimerin taudin hoitoon.

Lue myös:

    Uusimmat