Älypuhelin voi pilata yöunesi: Nämä Android-sovellukset helpottavat nukahtamista

Älypuhelimen käyttö juuri ennen nukkumaanmenoa on todettu useissa tutkimuksissa haitalliseksi. Syynä on näytön kirkas taustavalaistus ja etenkin sen sininen valo, joka hämää ihmisen biorytmiä ja viivästyttää nukahtamista. Tämän takia älypuhelimen tai tabletin näytön tuijottamista pitäisi välttää juuri ennen nukkumaanmenoa.

Jos mobiililaitteita kuitenkin käytetään myöhäisillan aikana, käyttäjä voi helpottaa kirkkaan näytön mukanaan tuomia ongelmia erinäisillä sovelluksilla. Monessa älypuhelimessa on itsessään sensori, joka mukauttaa näytön taustavalaistuksen ympäröivän tilan valaistuksen mukaan. Sensorit vaikuttavat kuitenkin vain näytön kirkkauteen.

Erillisellä sovelluksella voi säätää näytön värilämpötilaa, jolla on niin ikään merkitystä unensaannille, jos älypuhelinta käytetään esimerkiksi sängyssä e-kirjaa luettaessa.

Tutkimusten perusteella erityisen haitallista unen kannalta on mobiiililaitteen näytön sininen valo, joka häiritsee ihmisen luonnollista unirytmiä ja heikentää elimistön melatoniinin tuotantoa.

IPhonen tulevaan 9.3 -päivitykseen on tulossa toiminto, joka säätää automaattisesti näytön sinisen valon voimakkuutta.

Jos haluat välttää sinisen valon haitalliset vaikutukset Android-puhelimellasi, seuraavat sovellukset tarjoavat apua.

SunFilter -Screen Temparature (Android)

Android-puhelimille ladattavissa oleva sovellus on maksuton. Sen avulla älypuhelimen näytön voi säätää silmille sopivaksi hämärässä valaistuksessa käytettynä.

Lux Lite (Android)

Lux Lite säätää näytön lämpötilan automaattisesti vuorokaudenajan mukaan. Sovellus tarjoaa lisäksi manuaalisesti valittavia tiloja, jotka poistavat esimerkiksi unensaantia hankaloittavan kirkkaan valkoisen valon. Sovellus on maksuton.

Screen Adjuster Free (Android)

Sovelluksen avulla käyttäjä voi säätää puhelimen omia asetuksia monipuolisemmin näytön kirkkautta ja väritasapainoa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja