Alvar Aalto Jakkara 60 tuolit 65 ja 69

Tämä huonekalu, Alvar Aallon jakkara, on varmasti tuttu jokaiselle suomalaiselle. Tämä on ensimmäinen huonekalu, joka perustuu Aallon keksimään ja patentoimaan taivutettuun puujalkaan, josta sittemmin kehittyi pitkä sarja tuoleja ja pöytiä mm. tuolit 65 ja 69. Perusidea piilee valmiissa standardissa; jalkoja, selkiä, istuimia ja pöytätasoja joita erilailla yhdistelemällä muodostuu lukuisia erilaisia huonekaluja eri tarkoituksiin.

Tämä tuoli on valloittanut kodit, koulut, päiväkodit, vanhainkodit, kirjastot, hammaslääkärin odotustilat ja kaikki mahdolliset julkiset tilat, ja tosiaan myös kodit. Tässä klassikkojemme sarjassa tämä jakkara, ja sen muunnokset, on merkittävä siinäkin mielessä, että huippudesign on todella otettu omaksi kuluttajien keskuudessa ja sen hinta on sopiva kaikille. Useat klassikot maksavat jopa kymmeniä tuhansia markkoja, edullisin Aaltojakkara vain 420 mk. Aalto suunnitteli jakkaran vuonna 1932. Tuoleja 65 ja 69 käytettiin runsaasti Aallon piirtämässä Viipurin kirjastossa, joka valmistui 1935.

Alvar Aalto syntyi Kuortanella kolmas helmikuuta 1898 ja kuoli Helsingissä 11. toukokuuta 1976 78-vuotiaana. Hän opiskeli arkkitehdiksi Helsingin Teknillisessä Korkeakoulussa, josta valmistui v.1921. On pitkälle Alvar Aallon ansiota, että Suomi tunnetaan maailmalla arkkitehtuurista ja designesta.


Kuvaustuolit Artek, Helsinki

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja