Alvar Aalto Collection - Maailman tunnetuin design -lasikokoelma vuodesta 1936

Iittala kunnioittaa Alvar Aallon, skandinaavisen modernismin edelläkävijän, muotoiluperintöä uudistamalla Aallon lasikokoelman ilmeen v. 2002. Uudet pakkaukset ja esitteet sekä tuoteuutuudet viestivät Aalto-kokoelman asemasta skandinaavisen muotoilun symbolina.

Aalto-maljakko, osa suurempaa kokoelmaa

Maailman tunnetuin maljakko, Aalto- eli Savoy-maljakko on vain yksi vaihtoehto Alvar Aallon laajasta lasiesineiden kokoelmassa, joka suunniteltiin Pariisin vuoden 1937 maailmannäyttelyyn. Aallon lähtökohta lasikokoelman suunniteluun oli moderni kansainvälinen ihminen, joka haluaa valita lähelleen elämän tärkeistä hetkistä muistuttavat kauniit esineet.

Malleja ja kokoja oli alusta lähtien monia. Korkeudet vaihtelevat matalasta vadista metriseen maljakkoon. Monet muunnelmat ovat jääneet keräilyharvinaisuuksiksi, jotkut ovat olleet tuotannossa lyhyinä rajoitettuina sarjoina. Tällä hetkellä iittalan tuotannossa on yli 20 erilaista esinettä useine värivaihtoehtoineen Aallon alkuperäisten ajatusten mukaisesti. Aaltohan piti lasin väreistä ja halusi tuoda väreillä eloa ja iloa ihmisten asumiseen ja sisustamiseen. Aalto halusi rohkaista ihmisiä "itse täydellistämään lasin" valitsemalla suosikkivärinsä ja vapauttaa ihmiset pohtimaan millaisessa ympäristössä lasi tulisi parhaiten oikeuksiinsa.

Aalto-maljakon vuoden 2002 uutuusväri 95, 125 ja 160 mm maljakoissa sekä 50 mm maljassa on alkuperäistä Aallon merenvihreäksi nimeämää väriä noudattava vihreä.

Kulttiesineet käyttöön

Kun Alvar Aalto luonnosteli sittemmin kulttiesineiksi kohonneet lasiesineensä, hän lisäsi yhteen neljästä piirustuksestaan pienen silkkipaperisen lapun. Siinä hän kehotti ihmisiä käyttämään esineitään monipuolisesti. Esimerkiksi tarjottimina, hedelmävateina tai kaktuspuutarhana, lueteltiin nimimerkki "Eskimonaisen nahkahousut" ehdotuksessa v. 1936. Tämä sopii tänäänkin Iittalan filosofiaan moderneista, itsenäisesti ajattelevien ihmisten monipuolisista esineistä. Edelleenkin Aalto-kokoelman tuotteet ovat Iittalan kansainvälisesti tunnetuimpia tuotteita.

Aalto premium V.S.O.P - ylellistä käsityötä vaativaan makuun

Yksi ns. "Pariisin maailmannäyttelyn esineistä" oli esikuvana kallisarvoiselle uutuudelle, joka on maljamainen, suuri maljakko (145 x 300 mm). Tämä Grand Bowl on puhallettu alkuperäiseen tapaan puiseen muottiin, mikä antaa esineelle väreilevän elävän pinnan, jota hieman vihertävä alkuperäisen mukainen kirkas lasi korostaa. Maljaa valmistetaan ainoastaan numeroituna 2000 kpl rajoitettuna sarjana, josta kertoo kaiverrus esineen pohjassa.

Toinen keräilijän aarre on Savoy-maljakko, jonka Aalto suunnitteli osaksi Helsingissä sijaitsevan tarunhohtoisen Savoy-ravintolan sisustusta. Savoy-maljakko valmistetaan Grand Bowlin tavoin alkuperäistekniikalla puumuottiin puhallettuna vihertävän kirkkaana. Harvinaisuuden takeena on samantapainen pohjakaiverrus kuin Grand Bowlissakin: Alvar Aalto iittala 2002 ja juokseva numerointi.

Sisustamisen ja tarjoilun mahdollisuuksia!

Uudistettuun kokoelmaan kuuluvat myös matalat 50 ja 380 mm maljat, jotka Aalto suunnitteli ruokapöytien ja sisutuksen katseenvangitsijoiksi. Myös nämä kulhot kuuluivat arvostetun Savoy -ravintolan alkuperäiseen sisustukseen.

Aallon maljassa tarjoiltu ruokalaji tekee ateriasta juhlan. Maljat ja vadit sopivat myös kauniiden esineiden säilytykseen. Ryhmä erikorkuisia ja -värisiä Aaltoja on upea sisustuselementti. Jos haluaa todella tehdä vaikutuksen, niin punainen 160 mm maljakko tai opaalinvalkoinen 5-osainen Aalto-kukka tyydyttävät vaativankin keräilijän makua.

Arkkitehtuuria kodin mittakaavassa

Julkisten rakennusten rinnalla Alvar Aalto suunnitteli myös monia yksityiskoteja alkaen omista kodeistaan Villa Maireaan. Useimmat näistä kodeista oli suunniteltu läheisille ihmisille. Kun arkkitehti Alvar Aalto suunnitteli pienempiä esineitä kuten huonekaluja ja valaisimia, hän suunnitteli ne tietyn rakennuksen osaksi. Lasiesineensä hän piirsi kodinomaiseen tilaan suunnitelmassaan Pariisin maailmannäyttelyn Suomen paviljongissa. Ehkä tämä kodin funktio ja mittakaava ovat antaneet Aalto-maljakolle ja sen variaatioille sen ainutlaatuisen kestävän runollisuuden ja monipuolisuuden, joista itse kunkin kannattaa nauttia.

Alvar Aallon perintöä vaalivat Alvar Aalto -säätiö ja akatemia sekä hänen nimeään kantava museo. Säätiö on juuri julkaissut ainutlaatuisen teoksen "Alvar Aalto Designer" joka esittelee kattavasti Aallon esinetuotannon: huonekalut, valaisimet ja tietenkin lasiesineet. Monet mestarin suunnittelemista yksityiskodeista ovat nykyään säätiön omistuksessa ja avoinna yleisölle. Lisätietoja www.alvaraalto.fiPienoiskoossa Aallon arkkitehtuuriin voi tutustua hänen lasiesineissään, joiden kaarevissa, epäsymmetrisissä, vapaasti polveilevissa muodoissa voi nähdä viitteitä hänen rakennuksiinsa.

Teksti- ja kuvalähde: Designor

Lue myös:

    Uusimmat