Alonso ja Renault F1-mestareiksi, Massa kotivoittoon

Renault-kuljettaja Fernando Alonso varmisti tämänvuotisen formula ykkösten maailmanmestaruuden ajamalla sunnuntaina Brasilian GP:ssä toiseksi. Brasilian GP:n voitti kotiradallaan ajanut Ferrarin Felipe Massa. McLarenin Kimi Räikkönen sijoittui kilpailussa viidenneksi.

Alonson kanssa kauden mestaruudesta kamppaillut Ferrarin Michael Schumacher sijoittui neljänneksi, joten MM-loppupisteet kirjattiin Alonson eduksi 134-121. Valmistajien MM-sarjassa Renault vei mestaruuden ennen Ferraria pistein 206-201. Maailmanmestaruudet ovat Alonsolle ja Renault'lle toiset peräkkäiset.

- Olen aina sanonut, että mestariksi ajaminen Schumacheria vastaan on erityinen juttu. Olen mielestäni todella onnekas, kun onnistuin voittamaan mestaruuksia hänen vielä ollessa mukana, Alonso hehkutti.

Paalupaikalta lähtenyt Massa ei antanut muille mahdollisuuksia, vaan karkasi jo alkukierroksilla. Maaliin hän ajoi 18,658 sekunnin erolla Alonsoon. Massa on ensimmäinen brasilialaiskuljettaja, joka on voittanut koti-GP:nsä sitten vuoden 1993, jolloin Ayrton Senna nostatti brasilialaisten F1-fanien tunteita.

- Luultavasti urani helpoin kilpailua, Massa tuumi.

10. ruudusta lähtenyt Michael Schumacher aloitti raivokkaasti ohittamalla avauskierroksella samalla kertaa molemmat BMW-autot. Seuraavalla kierroksella hän nousi veljensä Ralf Schumacherin ja entisen tallikaverinsa Rubens Barrichellon edelle kuudenneksi. Kahdeksan kierroksen jälkeen Schumi meni näyttävästi Giancarlo Fisichellan edelle viidenneksi, mutta heti ohituksen jälkeen saksalaisen Ferrari-auton takarengas hajosi. Rengasrikko johtui ilmeisesti siitä, että rengas osui ohitustilanteessa Fisichellan etusiipeen. Schumi nilkutti hitaasti varikolle, jossa sai uuden rengassarjan autoonsa. Radalle palatessaan Schumi oli 18. sijalla yli minuutin kärkeä perässä. Sen jälkeen saksalainen alkoi takoa hurjia kierrosaikoja ja nosti rohkeilla ohituksilla itsensä uudelleen Fisichellan perään 9 kierrosta ennen maalia. Tällä kertaa Fisichella sortui paineen alla ajaen nurmikon puolelle, jolloin Schumi pääsi edelle. Schumacher ajoi pitkän F1-uransa viimeisen kilpailun ruutulipulle neljäntenä.

Räikkönen lähti matkaan toisesta ruudusta, mutta joutui päästämään 4. ruudusta startanneen Alonson edelleen ensimmäisten varikkokäyntien yhteydessä. Radalla Räikkönen joutui antautumaan Jenson Buttonille, joka suoritti 29. kierroksella ohituksen suomalaisesta. 14. ruudusta lähtenyt Button nousi vahvan ajon siivittämänä palkintopallille kolmanneksi. Kaksi kierrosta ennen maalin Schumacher ohitti Räikkösen suoran päässä rengas rengasta vasten käydyn tiukan taistelun jälkeen. Sitä ennen Kimi oli pystynyt peittämään Schumin kaksi aiempaa ohitusyritystä. Räikkönen sijoittui MM-lopputuloksissa 65 pisteensä kera viidenneksi. McLaren oli valmistajien MM-sarjassa kolmas.

Williamsin kausi sai surkean lopun, kun Nico Rosberg ajoi lähdössä tallikaverinsa Mark Webberin perään. Rosberg menetti rytäkässä etusiipensä ja suistui hetkeä myöhemmin päin rengasvallia, josta auto kimposi takaisin radalle. Kilpailun tuomaristo kutsui radalle turva-auton, jotta Rosbergin auto saatiin siirrettyä. Webber selviytyi peräpäästään vaurioituneella autollaan takaisin varikolle, jonne hän keskeytti.

Toyota-tallin lupaavat lähtöasetelmat muuttuivat murheellisiksi, kun sekä Jarno Trulli että Ralf Schumacher ajoivat peräkkäisillä kierroksilla varikolle keskeyttämään. Trulli oli ennen vaikeuksiaan kolmannella sijalla. Red Bull -kuski David Coulthard ajoi niin ikään varikolle keskeyttämään kisan alkupuolella. Nick Heidfeldin BMW suistui muutamaa kierrosta ennen maalia vauhdikkaasti ulos radalta ja hän keskeytti saaden kuitenkin lopputuloksissa 17. sijan.

Mestaruus ei tullut helpolla

Alonsolla oli syytä hymyyn, sillä toinen mestaruus ei tullut helposti. Hän voitti maaliskuussa alkaneen kauden ensimmäisellä puoliskolla, juhannukseen mennessä kuusi kisaa. Sen jälkeen voittoja irtosi vain yksi. Kauden toiseksi viimeisessä startissa Japanissa Alonso korjasi voiton.

Ennen Japanin kisaa Schumacher oli noussut juhannuksen 25 pisteen takaa-ajoasemista Alonson kanssa tasapisteisiin. Japanin keskeytys pudotti saksalaisen 10 pisteen päähän Alonsosta ja nosti espanjalaisen suosikiksi jo ennen kauden päättänyttä Brasilian kisaa.

Alonso tuli F1-sarjaan 2001 Minardilla, testasi sen jälkeen vuoden Renault'lle ja on vuodesta 2003 alkaen ajanut ranskalaistallissa. Kisa oli McLarenille siirtyvälle kuljettajalle uran viimeinen Renault'lla.

Brasilian GP:n lopputulokset: