Mainos

Alma Median johtoa oikeudessa työsyrjinnästä – Syyttäjä: Sorsivat päätoimittajaksi hakenutta naista perhesyiden perusteella

1:48

Pirkanmaan käräjäoikeudessa luettiin tänään syytteet työsyrjinnästä Alma Median toimitusjohtajalle Kai Telanteelle ja henkilöstöjohtaja Virpi Juvoselle.

Molemmat kiistävät syytteen ja vaativat sen hylkäämistä.

Syyttäjän mukaan Telanne ja Juvonen syrjivät Aamulehden päätoimittajavalinnassa Päivi Anttikoskea perhesyiden perusteella.

Anttikoski työskentelee nykyisin valtioneuvoston viestintäjohtajana. Aiemmin hän on työskennellyt toimittajana muun muassa Ylessä ja MTV:llä eri tehtävissä sekä päätoimittajana Helsingin Sanomissa. 

Alussa kärkihakija

Telanne ja Juvonen haastattelivat Anttikoskea joulukuussa 2017 Aamulehden päätoimittajan tehtävään. 

Päätoimittajan tehtävään oli ensin julkinen haku.

Anttikosken asianajajan Markku Fredmanin mukaan hakijajoukko ei ilmeisesti tyydyttänyt, koska Alma Mediassa käännyttiin head hunterin puoleen. Anttikoski oli yksi, jota pyydettiin hakemaan päätoimittajan paikkaa.

– Ensimmäisen haastattelun jälkeen Anttikoski oli kärkihakija, Fredman kertoi.

Syytteen mukaan haastattelussa kysyttiin perheestä

Seuraavassa haastattelussa syytteen mukaan Telanne kysyi Anttikosken ja tämän perheen asumisjärjestelyistä, mikäli hänet valittaisiin päätoimittajaksi.

Anttikoski kertoi muuttavansa viikoiksi Tampereella ja hänen miehensä ja 10-vuotias poikansa jäisivät asumaan Helsinkiin.

Syyttäjän mukaan Telanne ilmoitti tuolloin Anttikoskelle, ettei poika pärjäisi ilman äitiään.

– Tuon keskustelun jälkeen Anttikoski ei ollut enää hakijoiden joukossa, Fredman totesi.

Puolustuksen mukaan perheen asumisella ei ollut merkitystä

Fredman kertoi oikeudelle, että myös Johanna Vesikallion puoleen oli käännytty päätoimittajahaun vuoksi ja häntä oli pyydetty hakemaan tehtävään. Vesikallio on nykyään Perheyritysten liiton viestintä- ja yhteiskuntasuhdepäällikkö.

– Näyttää siltä, että myös Vesikallion kohdalla ongelmaksi koitui se, että hänellä on 11-vuotias lapsi. Olemme pyytäneet hänet todistajaksi kertomaan siitä, miten se hänen kohdallaan ilmeni, Fredman sanoi.

Puolustuksen mukaan hakijan perheen asumisjärjestelyillä ei ollut merkitystä päätoimittajavalinnassa.

– Sillä ei ollut yhtään mitään väliä, missä perhe asuu. Vain päätoimittajan asuminen ja oleskelu lehden levikkialueella on merkityksellistä, Telanteen ja Juvosen asianajaja Petteri Uoti sanoi oikeudessa.

Telanne tuomittu aikaisemminkin

Syyttäjän mukaan Telanne ja Juvonen syrjivät Anttikoskea tämän sukupuolen perusteella. Syyttäjä vaatii heille sakkorangaistusta.

Syyttäjä vaatii Telanteelle noin noin 50-60 päiväsakkoa ja katsoo ankaroittavaksi tekijäksi sen, että Telanne on tuomittu aikaisemminkin työsyrjinnästä. Juvoselle syyttäjä vaatii rangaistukseksi noin 30-40 päiväsakkoa.

Anttikoski yhtyy syytteeseen ja vaatii vastaajilta 4000 euroa korvauksia työsyrjinnän aiheuttamasta kärsimyksestä.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja