Allergioiden siedätys tableteilla yleistyy

Siedätystabletit ovat nousemassa entistä suositummaksi vaihtoehdoksi allergioiden hoidossa.

Yleisimmin siedätyshoitoa saa Suomessa koivu- ja timoteiallergiaan, joista aiheutuvat tyypilliset kevään koivu- ja heinänuhat. Timoteihin on ollut jo pidemmän aikaa markkinoilla siedätystabletti.

Siedätystabletit

– timoteitabletti markkinoilla vuodesta 2007

– koivukielenalusliuos markkinoilla erityisluvalla

– koivutabletti tulossa 4–5 vuoden päästä

– huonepölypunkkitabletti tulossa lähivuosina

– kissatabletti tulossa lähivuosina

Koivun siedätykseen on puolestaan olemassa kielenalusliuos, joka on käytössä erityisluvallisena valmisteena ja saa sairausvakuutuskorvattavuuden loppuvuodesta.

Koivutablettia saataneen odotella vielä neljä tai viisi vuotta, ja kehitteillä ovat myös pölypunkki- ja kissatabletit.

Kansallisessa allergiaohjelmassa on aloitettu perusterveydenhuollon lääkäreiden ja hoitajien koulutus kielenalussiedätyshoitoon. Perinteinen siedätyshoidon muoto on ollut siedättäminen pistoksina sairaalan tai terveyskeskuksen vastaanotolla.

Allergiat yleinen vaiva

Allergista nuhaa sairastaa Suomessa noin 1,2 miljoonaa ihmistä. Heistä kymmenellä prosentilla on vaikea allerginen nuha, jonka hoidossa siedätyksestä olisi erityistä hyötyä.

Kymmenet tuhannet voisivat siis hyötyä siedätyksestä, mutta vain noin 5 000 potilasta on siedätyshoidossa, arvioi lastentautien ja lasten allergisten sairauksien erikoislääkäri, professori Erkka Valovirta.

Mikä siedätyshoito?

Siedätyshoitoa käytetään allergisen nuhan hoitoon ja allergisiin reaktioihin, jotka johtuvat mehiläisten ja ampiaisten pistoista.

Perinteinen siedätyshoidon muoto on pistossiedätys, jonka vaihtoehdoksi lääkevalmistajat ovat kehitelleet kielenalustabletteja ja -liuoksia.

Siitepölyallergian siedätyshoito kestää kolme vuotta, jona aikana potilas saa tasaisin väliajoin pienen määrän allergian aiheuttavaa ainetta. Hoidon aikana potilaan sietokyky alkaa kehittyä ja hän kestää paremmin siitepölyn aiheuttamat oireet. Mehiläis- ja ampiaisallergioissa siedätys kestää viisi vuotta.

– Siedätyshoitoa käytetään liian vähän allergialääkkeiden rinnalla. Se on ainoa hoito, joka vaikuttaa allergian perussyyhyn. Se voi estää astman kehittymisen, Valovirta kuvailee.

Myös taloudellinen kysymys

Allergioilla on suuri taloudellinen vaikutus yhteiskunnassa. Suorat kustannukset allergisista sairauksista Suomessa ovat Valovirran mukaan 314 miljoonaa euroa, joista allergisen nuhan kulut vievät noin 40 miljoonaa.

Allergiat ovat syynä arviolta jopa 70 prosenttiin työtehon heikkenemisestä. Se, että entistä useampi allergiapotilas kävisi siedätyshoidossa ja saisi allergisen nuhan kuriin, parantaisi siis työn tuottavuutta.

Siedätyshoito vie lisäksi paljon erikoissairaanhoidon resursseja. Tablettien käyttö kuormittaa terveydenhuoltojärjestelmää vähemmän kuin pistossiedätys.

– Kielenalussiedätyshoito toteutetaan kotona, pistossiedätyshoito toteutetaan aina terveydenhuollon yksikössä, Valovirta huomauttaa.

Lue myös:

    Uusimmat