Allergikot huomio: Tämä yllättävä tekijä voi saada sinut lihomaan

Kevät ja kesä ovat allergikoille hankalaa aikaa. Siitepölyallergian oireita voi helpottaa apteekista saatavilla allergialääkkeillä, mutta harva allergialääkkeitä säännöllisesti käyttävä tietää, että niillä saattaa olla myös yllättäviä haittavaikutuksia.

Yalen yliopistossa jo vuonna 2010 tehdyn tutkimuksen mukaan antihistamiinivalmisteita säännöllisesti käyttävät henkilöt ovat keskimäärin painavampia kuin ne, jotka eivät käytä lainkaan kyseisiä valmisteita. Tutkimuksessa seurattiin kaiken kaikkiaan 867 aikuisen painoa sekä antihistamiinien käyttöä.

Yalessa on lisäksi selvitetty antihistamiinin vaikutusta ruokahaluun. Hiirten ruokahalua testanneissa tutkimuksissa tutkijat huomasivat, että antihistamiini vaikutti hiiriin ruokahalua lisäävästi. Tutkijat päättelivät tulosten perusteella, että säännöllinen ja runsas antihistamiinin käyttö voi saada ihmisen syömään normaalia runsaammin. Teorian tueksi löytyy myös muita perusteita, sillä tiettyjä vanhempia antihistamiinivalmisteita on käytetty myös pikkulasten ruokahalun lisäämiseksi.

Yksi painonnousua allergialääkekuurin aikana selittävä tekijä on se, että allergialääkkeet tekevät käyttäjänsä helposti väsyneeksi. Tutkijoiden mukaan monen allergialääkkeen sivuvaikutuksena aiheuttama väsymys voi tehdä lääkkeitä käyttävästä ihmisestä sohvaperunan, joka on liian väsynyt liikkuakseen säännöllisesti.

Tutkijat muistuttavat lisäksi, että antihistamiini saa osalla ihmisistä myös kehon kuivumaan. Kehon kuivumisesta aiheutuva janoisuus puolestaan saatetaan tulkita helposti näläntunteeksi, joka voi saada ihmiset syömään enemmän kuin normaalisti, vaikka tosiasiassa kehoa tulisi tankata ruoan sijaan vedellä.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja