Mainos

Allergikkojen piinaviikot alkamassa – Ruotsista ja Baltiasta kulkeutunut jo runsaasti siitepölyä, Suomessakin kukinta on etuajassa

2:01

Lämmin ja kuiva kevätsää laittoi vauhtia puiden ja pensaiden siitepölykukintoihin. Suomeen on kulkeutunut runsaasti allergisoivan koivun siitepölyä Ruotsista ja Baltiasta.

Myös Suomessa puun kukinta on etuajassa lämpimän kevään ansiosta.

Samanaikaisesti keväällä ilmassa on paljon katupölyä, joka pahentaa allergikkojen tilannetta entisestään.

Suomessa koivun siitepöly on yleisin allergiareaktion aiheuttaja. Koivun siitepölylle on herkistynyt jopa noin joka viides.

– Tällä hetkellä koivun siitepölyä on ilmassa kohtalaisesta runsaisiin määriin maan etelä- ja keskiosissa. Tälle keväälle Luonnonvarakeskus on ennustanut keskimääräistä runsaampaa koivun kukintaa. Siinä mielessä on varmastikin tulossa melko hankala kevät allergikoille. Kuitenkaan mitään Ihan ennätysvuotta ei odoteta, kertoo Turun yliopiston aerobiologian yksikön projektitutkija Jukka Reiniharju.

Allergikkojen määrä kasvussa

Vuoteen 2025 mennessä jo puolet Euroopan väestöstä kärsii jonkinasteisesta allergiasta, arvioi Euroopan allergologi- ja immunologiyhdistys.

Tähän tarpeeseen lääkkeiden pakkauskoot kasvavat ja yhä useimpia lääkkeitä voi hankkia ilman reseptiä. Tästä syystä antihistamiinien käyttö on ollut jo pitkään roimassa kasvussa.

Apteekkari suosittelee aloittamaan lääkityksen ajoissa.

– Lääkitys kannattaa aloittaa, jos tietää olevansa esimerkiksi koivulle allerginen, kertoo Kirsi Pietilä Kontulan apteekista.

Pietilän mukaan allergialääkkeet auttavat myös katupölyn aiheuttamiin oireisiin.

– Allergialääkkeet auttavat kaikkiin allergioihin. On se sitten eläimen, katupölyn tai siitepölyn aikaansaama allergia, niin samoja lääkkeitä käytetään.

Tietyissä tilanteissa voi mahdollisesti pärjätä myös ilman lääkitystä.

– Hieno homma, jos nenäkannu riittää. Usein oireet ovat silmissä ja yleisoireena väsymystä ynnä muuta. Sitten usein joutuu sen lääkkeen ottamaan.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja