Kohta ryöpsähtää siitepölyä, ja paljon! Luvassa erityisen paha vuosi?

6:06

Kylmä kevät on myöhästyttänyt siitepölykautta. Nähtäväksi jää, ajoittuuko pahin piikki tänä vuonna normaaliin tapaan vapun tienoille, mutta lähempänä ollaan jo. Siitepölyallergiasta kärsii noin joka viides suomalainen, ja tästä vuodesta povataan erityisen pahaa.

– Säätietojen mukaan ensi viikolle olisi luvassa lämpöä, niin eiköhän se (siitepöly) sieltä ryöpsähdä, Allergia-, Iho- ja Astmaliiton asiantuntija Anne Vuorenmaa kertoi Huomenta Suomessa keskiviikkoaamuna.

Vuorenmaa puhuu nimenomaan ryöpsähtämisestä, sillä kun yleensä lehtipuista kukkii ensimmäisenä leppä ja sitten koivu, niin nyt molemmat saattavatkin pärähtää ilmoille yhtä aikaa.

– Ja sitten sitä siitepölyä tulee runsaasti ja allergiset rupeavat pärskimään. Silmät vuotavat, nenä tuhisee, aivastuttaa, korvissa ja nenässä kutisee.

– Nyt on ollut muutama vuosi sellaista hyvin mietoa ja helppoa siitepölykautta, mutta Metsäntutkimuslaitoksen tekemän norkkolaskennan mukaan tulossa on runsaasti siitepölyä, Vuorenmaa kertoo.

Miten siitepölyltä voi suojautua? Miten oireita hoidetaan? Mikä on katupölyn tilanne tällä hetkellä? Miten ilmastonmuutos vaikuttaa siitepölykauden pituuteen? Katso koko video ylhäältä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja