Alivuokrauksen A ja O

Liikaa neliöitä, mutta asunnosta ei raaskisi luopua? Alivuokrasuhde voi olla sinua varten!

Alivuokrauksessa vuokralainen tekee vuokrasopimuksen kolmannen osapuolen kanssa. Tämä tarkoittaa, että päävuokralainen vuokraa asunnostaan osan alivuokralaiselle sopimuksessa määritellyksi ajanjaksoksi.

Vuokralainen saa ottaa alivuokralaisen ilman vuokranantajan lupaa. Alivuokrauksesta ei kuitenkaan saa aiheutua asunnon omistajalle haittaa. Suositeltavaa onkin, että alivuokraukseen kysyy luvan vuokranantajalta.

Alivuokrausta ei voida kieltää asuinhuoneiston vuokrasopimuksessa. Liikehuoneistojen osalta alivuokraus voidaan kuitenkin estää.

Alivuokranantajan ei tarvitse itse asua huoneistossa. Riittää, että huoneisto on päävuokralaisen hallinnassa ja sitä käytetään vaikkapa alivuokranantajan tavaroiden säilytyspaikkana.

Alivuokrasuhteessa päävuokralainen maksaa koko vuokran vuokranantajalle ja alivuokralainen puolestaan oman osuutensa päävuokralaiselle. Osuus määritellään päävuokralaisen ja alivuokralaisen välille laaditussa vuokrasopimuksessa.

Päävuokralainen on vastuussa alivuokralaisensa tekemisistä. Tämä tarkoittaa, että päävuokralainen on vastuussa alivuokralaisen aiheuttamista vahingoista vuokranantajalleen. Niistä on syytä ilmoittaa heti mahdollisen vahingon ilmaantuessa.

Päävuokralaisella on oikeus häätää alivuokralainen, mikäli hän ei maksa osuuttaan vuokrasta. Riitatilanteessa päävuokralainen voi oikeuden mukaan periä vuokrarästit alivuokralaiselta.

Alivuokralaisen irtisanomisaika on 14 päivää, joka lasketaan irtisanomiskuukauden viimeisestä päivästä. Alivuokralaisen on muutettava viimeistään alivuokrasuhteen päättymisen jälkeisenä arkipäivänä.

Alivuokranantajan irtisanomisaika on yksi kuukausi, mikäli alivuokrasuhde on kestänyt yhtäjaksoisesti alle vuoden. Yli vuoden kestäneissä alivuokrasuhteissa irtisanomisaika on kolme kuukautta.

Teksti: Jokakoti
Kuva: Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat