Viikoksi vuokratulle mökille menosta tulee laitonta, linjaavat alivaltiosihteeri ja THL

Jos tautitilanne muuttuu, liikkumisrajoitukset voisivat tulla voimaan myös pääkaupunkiseudun ja Turun ulkopuolella.

Hallituksen esittämä liikkumisrajoituslaki tekee lyhyeksi ajaksi vuokratulle mökille menemisestä laitonta, sanoi alivaltiosihteeri Timo Lankinen valtioneuvoston kansliasta tänäisessä tiedotustilaisuudessa. Häneltä kysyttiin, voisiko esimerkiksi viikoksi vuokratulle mökille kulkea alueelta, jossa rajoitukset ovat voimassa.

–  Lainsäädännössä lähdetään siitä, että vapaa-ajan asunnon tulisi olla omistuksessa, pitkäaikaisessa käytössä oleva vapaa-ajan asunto, ei sellainen, jota vuokrataan lyhyeksi ajaksi. Ei ole sallittua se, että vuokrataan lyhytaikaisesti mökkejä ja kuljetaan niille, Lankinen totesi.

Johtaja Mika Salminen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta täsmensi tilaisuudessa, että viikoksi vuokratulle mökille ei siis saisi mennä.

Esitetty lainsäädäntö lähtee siitä, että ihmisten pitäisi pysyä omissa asuinpaikoissaan. Laissa on lisäksi lueteltu useita poikkeuksia, joista osa jättää tulkinnanvaraa.

–  Kun on kysymys inhimillisestä elämästä, ei sitä aina täsmälliseksi saa, Lankinen sanoi.

Lankiselta kysyttiin myös, josko esimerkiksi poliisi tulee valvomaan kulkemista alueiden rajoille. Hän totesi, että tämä kysymys pitäisi osoittaa poliisille.

Hänen mukaansa esimerkiksi ostoskeskuksissa hengaaminen tai erikoisliikkeistä tavaroiden hankkimista varten liikkuminen ei ole laillista.

–  Se on ratkaisevaa, missä tarkoituksessa tällainen matka tehdään. Ei ole välttämätöntä mennä hankkimaan vaikka koristetarvikkeita, se ei ole välttämätöntä. Ymmärretään se, että jos on tehnyt matkan hankkiakseen elintarvikkeen ja samalla ottaa mukaansa koriste-esineen, se on mahdollista, Lankinen sanoi.

Rajoitukset voimaan vasta, kun valtioneuvosto antaa asetuksen

Tällä hetkellä liikkumisrajoituksissa on kyse vasta hallituksen esityksestä, joka eduskunnan täytyy vielä hyväksyä. Lankisen mukaan rajoitukset tulevat kuitenkin voimaan vasta, kun valtioneuvosto antaa asetuksen.

–  Määrityksessä otetaan huomioon alueen virustartuntojen ilmaantuvuus, tartuntojen kehityssuunta, arvioidaan onko tartunnan lähteiden selvittäminen onnistunutta sillä alueella, arvioidaan, minkälainen tehohoidon kehitys on sillä alueella, Lankinen totesi.

Näin ollen alueellista ratkaisua ei ole vielä tehty. Tämänhetkisen tiedon pohjalta arvioidaan, että rajoituksia voisi tulla voimaan Helsingin, Espoon, Vantaan, Kauniaisten ja Turun kunnissa. Liikkumisrajoituksia voi tulla kuitenkin voimaan myös muille alueille, mikäli tilanne muuttuu.

Lue myös:

    Uusimmat