Mainos

Algerian ulkoministeri: Hallituksella tilanne valvonnassa

Algerian ulkoministeri Ahmed Attaf vakuutti tänään, että maan hallituksella on tilanne valvonnassaan eikä se tarvitse ulkopuolista välitystä sisäpoliittisten ongelmiensa ratkaisemiseksi. Attaf myös kiisti, että maassa suunniteltaisiin sotilasvallankaappausta.

Attafin mukaan Algerialla on "tasavaltalainen" armeija, joka on uskollinen valtiolle ja sen instituutioille ja pystyy hoitamaan tehtävänsä.
-Terrorismilla ei ole tulevaisuutta Algeriassa, Suomessa vieraileva Attaf julisti yhteisessä lehdistötilaisuudessaan ulkoministeri Tarja Halosen (sd.) kanssa. Hän piti naurettavana ajatusta, että Algeriassa olisi suunnitteilla sotilasvallankaappaus.

Algeria on ollut väkivallan kierteessä vuodesta 1992 lähtien hallituksen keskeytettyä parlamenttivaalit, kun niiden ilmeiseksi voittajaksi oli nousemassa Islamilainen pelastusrintama FIS. Viikoittain maasta saadaan verilöylyistä kertovia uutisia. Eri arvioiden mukaan väkivaltaisuuksissa on viiden vuoden aikana saanut surmansa 60000-100000 ihmistä.

Attafin mukaan terrorismilla on ollut Algeriassa neljä vaihetta. Ensin iskettiin älymystöä vastaan, seuraavaksi kohteena olivat ulkomaalaiset, sen jälkeen infrastruktuuri kuten koulut ja muut laitokset, ja lopuksi koko kansa. Viime aikoina terroristit ovat hyökänneet syrjäisiin kyliin tai slummeihin, joista tiedonkulku on hidasta. Turvallisuusjoukot eivät ehdi nopeasti tällaisille paikoille estämään väkivaltaisuuksia, Attaf sanoi.

Attaf torjui YK:n yritykset välittää kiistassa ja itse asiassa kiisti, että YK olisi koskaan edes tarjoutunut välittäjäksi. Attafin vierailu oli ensimmäinen ulkoministeritason vierailu Algeriasta Suomeen. Ulkoministeri Tarja Halosen mukaan Suomi haluaa rohkaista Algeriaa demokraattisiin uudistuksiin ja ihmisoikeuksien kunnioittamiseen.

Algerialla on ollut tärkeä osa EU:n Välimeri-politiikassa, jonka pitkän aikavälin tavoitteena on EU:n ja sen ulkopuolisten Välimeren maiden vapaakauppa-alue. Myös tämä aihe oli esillä keskusteluissa. Suomi isännöi marraskuussa näiden maiden yhteistä ympäristökokousta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.