Alexander Stubb CNBC:lle: Nyt ei ole oikea aika liittyä Natoon – "Kotivakuutusta ei voi ostaa, kun talo on tulessa"

Jos Suomi hakee Naton jäseneksi, näin se tapahtuu 2:18
Jos Suomi hakee Naton jäseneksi, näin se tapahtuu.

– Nyt ei ole oikea aika liittyä Natoon. Kotivakuutusta ei voi ottaa, kun talo on tulessa, toteaa Alexander Stubb CNBC:n haastattelussa.

Entinen pääministeri Alexander Stubb kehuu yhdysvaltalaiskanava CNBC:n haastattelussa toimia, joita Suomessa on tehty turvallisuuden lisäämiseksi sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

Stubb mainitsee muun muassa presidentti Sauli Niinistön matkan Yhdysvaltoihin tapaamaan Yhdysvaltain presidenttiä Joe Bideniä, ja yhteydenpidon Ruotsin kanssa.

Niinistö paljasti hämmentävän käänteen Bidenin tapaamisesta – yllätyspuhelu Ruotsiin

Niinistö paljasti hämmentävän käänteen Bidenin tapaamisesta – yllätyspuhelu Ruotsiin 1:02

Nyt ei ole Stubbin mukaan oikea aika liittyä Natoon, mutta on tärkeää valmistella jäsenyyttä.

– Nyt ei ole oikea aika liittyä Natoon. Kotivakuutusta ei voi ottaa, kun talo on tulessa, toteaa Alexander Stubb CNBC:n haastattelussa.

– On mahdotonta sanoa, milloin Nato-jäsenyys tulee kysymykseen. Juna on lähtenyt asemalta ja olemme liikkumassa jäsenyyttä kohti. Juuri nyt emme kuitenkaan halua eskaloida kriisiä.

Stubb huomauttaa haastattelussa, että Nato-jäsenyyden kannatus on kasvanut Suomessa huomattavasti Venäjän hyökkäyksen jälkeen.

Esimerkiksi Helsingin Sanomien teettämän mielipidemittauksen mukaan suomalaisten Nato-kannatus on noussut tammikuusta 20 prosenttiyksikköä. 48 prosenttia suomalaisista haluaa Suomen pyrkivän Naton jäseneksi. 

Stubb pohtii, että syynä lienee aggressiivisen naapurin aiheuttama ”rationaalinen pelko.”

– Ennustan, että kun sota jatkuu, suomalaisten kannatus Natoa kohtaan kasvaa päivä päivältä. Poliittinen johto tekee juuri oikein maksimoidessaan turvallisuutta kaikin mahdollisin tavoin ilman lopullisen askeleen ottamista.

Stubb vakuuttaa haastattelussa myös luottavansa Suomen puolustusvoimiin.

Lue myös:

    Uusimmat