"Suomen liittyminen Natoon ei provosoisi Venäjää, Venäjä etsii vain tekosyitä" – näistä asioista Kallas ja Marin keskustelivat

Pääministeri Sanna Marin tapaa Viron pääministeri Kaja Kallaksen Tallinnassa – katso tiedotustilaisuus tästä 26:35
Mistä pääministerit Sanna Marin ja Kaja Kallas keskustelivat? Katso tiedotustilaisuus juuri nyt

Viron pääministeri Kaja Kallas painotti yhteisessä tiedotustilaisuudessa pääministeri Marinin kanssa, että Nato ei heikentäisi Suomen turvallisuutta vaan päin vastoin. Kallas kuitenkin totesi Suomen tekevän päätöksen liittymisestään itse. 

Pääministeri Sanna Marin matkusti tänään Viroon tapaamaan maan pääministeriä Kaja Kallasta.

Niin Marin kuin Kallas kommentoivat lehdistötilaisuudessa turvallisuustilannetta ja Suomen suhteita Natoon.

– Myös Eurooppalaisen puolustamisen vahvistaminen on tärkeää. En näe, että se on ristiriidassa Naton kanssa, Marin sanoi.

– Suomen yhteistyötä Naton kanssa tulee vahvistaa myös jatkossa.

Marin kertoo, että eduskunnassa tullaan käymään perusteellinen, muttei verkkainen, keskustelu Suomen turvallisuuskysymyksistä, ja keskusteluun liittyy myös kysymys Natosta.

Kallas puolestaan kertoi Viron seuraavan Nato-keskustelua, jota Suomessa käydään.

– Jos Suomi hakee Nato-jäsenyyttä, Viro tulee ratifioimaan sen välittömästi, Kallas totesi tiedotustilaisuudessa.

Kallas ei usko, että Natoon liittyminen lisäisi sodan uhkaa Suomessa. 

– Vaikka Venäjä sanoo, että Natoon liittyminen provosoisi sitä, Venäjä etsii vain tekosyitä. Ei Ukrainakaan provosoinut Venäjää mitenkään. 

Pääministerit vastaanottivat myös Suomen ja Viron yhteistyön kehittämisestä esimerkiksi talouden ja vihreän siirtymän aloilla tehdyn selvityksen, joka on laadittu kuluneen vuoden aikana hallitusten yhteisestä toimeksiannosta.

– Viron ja Suomen pitää tehdä töitä energiariippuvuuden vähentämiseksi Venäjästä, Kallas sanoi.

Marin korosti Suomen ja Viron välistä erityissuhdetta ja sen merkitystä muun muassa energiaturvallisuuden kannalta Euroopan maiden irtautuessa Venäjän fossiilisista polttoaineista.

Pääministerien tapaamisen asialistalla oli myös Suomen ja Viron yhteistyön kahdenvälinen kehittäminen esimerkiksi vihreän siirtymän ja digitaalisen yhteistyön aloilla. Marinin ohjelmaan kuuluu myös keskustelu Viron parlamentin puhemiehen Jüri Rataksen kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat