Älämölön aiheuttanut koulukokeilu "SDP:n sosialistisiiven kuningashanke"

Pirkkalan opetuskokeilu oli Jari Leskisen mukaan SDP:n vakava yritys synnyttää haluamansa peruskoulu.

– 1970-luvun alussa kompromissin tuloksena syntyneessä peruskoulussa oli raamit, mutta sisältö oli täysin päinvastainen, mitä puolue halusi.

SDP olisi halunnut peruskoulusta 12-vuotisen ja luopumisen numeroarvostelusta. Sen mielestä opetus tuki vain porvarillisia arvoja. Ennen kaikkea puolue halusi oppikirjamateriaalin uudistamista. Pirkkala oli pilottiprojekti, hän sanoo.

Pirkkalasta tuli vallankahvassa tuolloin olleen SDP:n kuningashanke. Vaikka kokeilun katsottiin hyödyttävän koko vasemmistoa, sen ulkopuolella pidettiin SKDL:n sosialistit ja kommunistit.

– Asia pidettiin pienen, ennen kaikkea SDP:n sosialistisiiven piirissä. Demarien oikeistosiipi olisi varmasti vastustanut kokeilua.

Pirkkalan pääarkkitehdiksi Leskinen nimeää Erkki Ahon, joka toimi kokeilun valmisteluvaiheessa kouluhallituksen toimistopäällikkönä ja sen jälkeen pääjohtajana.

Merkittävä rooli oli hänen mielestään myös opetusministeri Ulf Sundqvistilla. Kumpikin tyrmää Leskisen tulkinnan.

– Tosiasia on nyt se, että minulla tai ministeriöllä ei ollut mitään osuutta eikä arpaa tämän tai muidenkaan kentällä tapahtuvien kokeilujen muotoilemisessa, Sundqvist sanoi.

Sundqvistin mukaan Pirkkalan kokeilu oli "provokatorinen äärivasemmistolainen hanke". Aho arvioi, että kokeilussa kontrolli pääsi oppimateriaalin osalta pettämään paikallistasolla.

– Kouluhallituksella, puhumattakaan sen pääjohtajasta ei ollut sen kanssa mitään tekemistä. Se tuli ainakin minulle niin kuin suurelle osalle kouluhallituksen ylintä johtoa täydellisenä yllätyksenä.

Peto huolehti oppimateriaalista 

Historian opetusmonisteen laati nelihenkinen tutkijaryhmä nimeltä Peto (Peruskoulun toimivan opetussuunnitelman projekti). Sen jäsenten maailmankatsomusta leimasi Leskisen mukaan marxilaisuus.

Ryhmän professorijäsenet olivat Tapio Nummenmaa Tampereen yliopiston psykologian laitokselta, Annika Takala Joensuun korkeakoulun kasvatustieteiden osastolta ja Juhani Karvonen Turun yliopistosta. Mukaan kutsuttiin myös psykologian tohtori Liisa Rantalaiho Tampereen yliopiston sosiologian laitokselta.

Oppimateriaalin laatijoiden joukossa ei ollut yhtään historiatieteen kokenutta asiantuntijaa, vaan siitä huolehtivat psykologit. Tosin osa tiedosta oli kopioitu suoraan Petroskoissa painetusta neuvostoteoksesta Yleinen historia.

Lue myös:

    Uusimmat