Alaiselle varoitus, pomolle potkut – tällaisiin seurauksiin työpaikkaseksi on johtanut

Seksin harrastaminen ei yleisen käsityksen mukaan sovi työaikana työpaikoille – eikä etenkään niin, että tapaus tulee työnantajan tietoon. Monissa tapauksissa seksin harjoittaminen työpaikalla johtaa potkuihin, mutta ei välttämättä aina. Jokainen tapaus on erilainen ja käytännötkin poikkeavat.

Käräjäoikeus tuomitsi Suojelupoliisissa työskennelleen poliisin ennen joulua sakkoihin virkavelvollisuuden rikkomisesta. Mies oli harrastanut seksiä työaikana Supon virka-autossa. Eilen Suomen Kuvalehti uutisoi, että kyseinen poliisi oli saanut Suposta potkut.

Työoikeuden professorin Seppo Koskisen mielestä tapauksessa on ilman muuta ollut kyse hyvin moitittavasta käyttäytymisestä.

– Kun arvioidaan irtisanomiskynnyksen ylittymistä, on se kokonaisharkintaa, johon vaikuttavat hyvin monet eri seikat. Tässä tapauksessa esimerkiksi virkamiehen asema, itse teko, mahdollisuudet jatkaa palvelussuhdetta, työnantajan asema ja myös työnantajan julkisuuskuva.

Koskinen uskoo, että Supo oli harkinnut asiaa monelta kantilta.

– Supo on varmasti tullut siihen tulokseen, että sukupuoliyhteys työaikana on hyvin sopimatonta, eikä Supo organisaationa voi tällaista käytöstä hyväksyä. Työnantaja on myös katsonut, että luottamus työntekijään on jatkon osalta mennyt hänen arvostelukykynsä heikkoiden takia, Koskinen tiivistää.

Potkut tai varoitus

Koskisen mukaan mahdollisissa irtisanomisissa katsotaan aina myös työntekijän koko henkilöhistoriaa.

– Eli nouseeko henkilön taustasta mitään sellaista, mikä esimerkiksi lieventäisi tai voimistaisi tekoa ja siten nostaisi tai laskisi irtisanomiskynnystä.

Koskisen mukaan vastaavanlaisia tapauksia on sattunut muuallakin kuin Supossa, mutta tapauksia ei silti koskaan voida suoraan verrata toisiinsa. Yksittäisen tapauksen olosuhteet, esimerkiksi työnantajan asema, on aina erilainen.

– Verohallinnossa oli melkeinpä vastaavanlainen seksitapaus, mutta siellä seuraamuksena oli vain varoitus työntekijälle.

Varoitus onkin Koskisen mielestä joissakin tapauksissa aivan oikea seuraamus.

– Varmasti taas joissakin toisissa tilanteissa oikea seuraamus on irtisanominen, Koskinen painottaa.

Koskinen tietää toisenkin tapauksen, jossa esimies oli alaisensa kanssa sukupuoliyhteydessä työaikana työpaikalla.

– Siinä tuomioistuin katsoi, että esimies syyllistyi ankarampaan tekoon kuin tämä alainen. Esimies ei saanut kuitenkaan varoitusta, koska katsottiin, että hänen tulee jo asemansa puolesta osata käyttäytyä. Hänet siis irtisanottiin. Alainen sen sijaan sai tapauksessa varoituksen.

Koskisen mielestä on vaikea löytää ammatteja, joissa sukupuoliyhteys työaikana ei olisi moitittava teko. Kaikkialla se on moitittava teko, mutta milloin se ylittää irtisanomiskynnyksen, riippuu lukuisista eri seikoista.

– Yleensä voidaan sanoa, että tällainen teko kyllä aina helpottaa olennaisesti irtisanomiskynnyksen ylittymistä, Koskinen arvioi.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat