Älä usko näitä laihdutusvinkkejä – huonoimmat neuvot ikinä!

Erilaisten tutkimusten, ruokavaliosuositusten ja muiden laihdutusvinkkien joukosta voi olla vaikea löytää niitä, joissa on eniten järkeä. Lue, mitkä painonpudotusvinkit ovat kuitenkin kaikista huonoimpia!

Kaikkea ei pidä uskoa. Silti moni seuraa tunnollisesti vuosikymmen sitten kuulemaansa varoitusta kananmunien syömisestä ja välttelee niitä. Tai jättää aamupalan väliin laihtumisen toivossa. Lue, mitkä laihdutusopit voit suosiolla heittää romukoppaan!

Rasva lihottaa

Se on huono neuvo, koska: Tämä ei välttämättä pidä paikkaansa.

– Perunalastujen, keksien ja rasvaisten ruokien rasva voi lisätä kolesterolia ja tiettyjen tautien riskiä. Mutta hyvät rasvat, kuten pähkinöiden, avokadojen ja lohen (rasva), suojaavat sydäntä ja ylläpitävät kokonaisvaltaista terveyttä, sanoo ravintofysiologi Tricia Psota.

Muutenkin terveelliseen ruokavalioon yhdistetyt hyvät rasvat voivat auttaa pitämään kilot poissa.

Älä syö välipaloja – laihdut!

Se on huono neuvo, koska:Pienten välipalojen syöminen on itse asiassa hyvä tapa pitää nälkä loitolla ja säännöstellä annoskokoja.

– Fiksummat välipalat, kuten pähkinät, hedelmät ja jogurtti, pitävät energiatasot korkealla koko päivän, vakuuttaa personal trainer Mike Clancy.

Muista pitää välipalat pieninä, jotta et tule syöneeksi liikaa. Kourallinen pähkinöitä välipalaksi estää sinua ahmimasta päivällisellä.

Kalori on kalori ja kaikki kalorit tulisi laskea

Se on huono neuvo, koska: Clancyn mukaan kaikki kalorit eivät ole samanlaisia – kalorien tyyppi, kalorien ajoitus ja kalorien laatu voivat merkittävästi vaikuttaa kalorien vaikutukseen keholle. Esimerkiksi omenasta tulevat 50 kilokaloria aiheuttavat erilaisen reaktion kehossa kuin juustokakun 50 kilokaloria. Laadukkaissa kilokaloreissa on lisäksi ravintoaineita, kuten esimerkiksi pinaatissa. Niitä kilokaloreita, joissa ei ole ravintoaineita, kutsutaan tyhjiksi kaloreiksi ja niitä löydät vaikkapa ranskanperunoista.

Clancy muistuttaa, että kilokalorit ovat toki tärkeitä annoskokojen ymmärtämiseksi, mutta ne eivät ole ainoa oleellinen asia hyvässä ruokavaliossa.

Poista hiilihydraatit ruokavaliostasi kokonaan

Se on huono neuvo, koska: Hiilihydraateista tehdyt tutkimukset tulkitaan usein väärin. Asiantuntija Chrissy Carrollin mukaan on totta, että esimerkiksi valkoisesta leivästä tai valkoisesta riisistä saadut puhdistetut hiilihydraatit voivat edistää painonnousua tai riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Mikään tutkimus ei kuitenkaan viittaa siihen, että terveelliset hiilihydraatit – joita saat täysjyvästä, hedelmistä, vihanneksista ja palkokasveista – voisivat vaikuttaa negatiivisesti terveyteen tai painoon.

Ahmi proteiineja

Se on huono neuvo, koska: Proteiineilla mässäily ei ole avain terveelliseen painonpudotukseen, varoittelee ravintofysiologi Rania Batayneh. Keho tarvitsee proteiinin lisäksi sekä hiilihydraatteja että rasvaa, joten proteiiniin keskittymisessä ei ole mitään järkeä.

– Jätät kehosi ilman kuituja ja muita antioksidantteja, joita löytyy terveellisistä hiilihydraateista – täysjyvästä, hedelmistä, vihanneksista –, mutta saatat myös syödä liikaa rasvaa, joka voi johtaa korkeaan kolesteroliin ja triglyserideihin, Batayneh sanoo.

Gluteenittoman ruokavalion avulla paino putoaa

Se on huono neuvo, koska: Ei ole mitään todisteita siitä, että juuri gluteeni on kiloja kartuttava tekijä.

– Ongelma on siinä, että syömme liikaa puhdistettuja viljoja – ruokia, jotka on tehty valkoisista jauhoista ja muista puhdistetuista viljoista, sanoo The Plant-Powered Diet -kirjan kirjoittanut Sharon Palmer.

Gluteiinin pudottaminen ruokavaliosta voi johtaa tärkeiden ravintoaineiden, kuten raudan, kuidun, magnesiumin ja B12-vitamiinin, puutteeseen

Tyhjällä vatsalla treenaaminen polttaa enemmän kaloreita

Se on huono neuvo, koska: Se, onko vatsalaukussasi ruokaa vai ei, ei vaikuta poltettujen kalorien määrään. Mutta jos välttelet syömistä ennen hikitreeniä, voi Strength and Conditioning Journal -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan seurauksena olla se, että vatsamakkaroiden sijaan pienenevät lihakset. Syö siis vaikka banaani, persikka tai mango ennen treenejä.

Pidä tiukka kuri viikolla, mutta mässäile viikonloppuisin

Se on huono neuvo, koska: Jos et yhtään katso, mitä viikonloppuna suuhusi pistät, voi se pilata viikon aikana tekemäsi tuloksen. Viikonloppuisin tulee helposti mässäiltyä herkuilla, nukuttua pitkään ja siemailtua alkoholia. Se voi tarkoittaa sitä, että jos pudotat puoli kiloa maanantain ja perjantain välisenä aikana, saatat saada sen viikonlopun aikana takaisin.

Juo hedelmäsi ja vihanneksesi

Se on huono neuvo, koska: Tuntuu ehkä helpolta saada päivän aikana vaaditut viisi annosta hedelmiä ja vihanneksia heittämällä ne tehosekoittimeen, mutta se ei olekaan niin yksinkertaista. Valitettavasti hedelmien ja vihannesten mehustaminen hävittää niistä niiden tärkeimmän ainesosan, nimittäin kuidut – kuitua saat hedelmänlihasta, kuorista ja siemenistä. Lisäksi, jos mehustat enemmän makeampia herkkuja, kuten hedelmiä ja porkkanoita, vihreiden vihannesten sijaan, saat huomaamattasi liikaa sokeria.

Syö niin vähän kaloreita kuin mahdollista

Se on huono neuvo, koska: Kun syöt liian vähän kaloreita, kehosi luulee nälkiintyvänsä ja aineenvaihduntasi hidastuu. Yritä sen sijaan vähentää noin 500 kilokaloria päivittäin ruokavalion ja liikunnan avulla ja pudotat painoa terveellisesti.

Skippaa aamiainen ja syö säästetyt kilokalorit myöhemmin

Se on huono neuvo, koska: Päinvastoin: Tutkimukset ovat osoittaneet, että aamiaisen syöminen on tärkeä osa onnistunutta painonpudotusta. Jos jätät aamiaisen väliin, tulet ahmineeksi lounaalla ja päivällisellä.

Välttele munankeltuaisia

Se on huono neuvo, koska: Moni välttelee kananmunia turhaan. Tuoreimpien tutkimusten mukaan, kananmunista ei ole vaaraa terveydelle. Siinä missä munanvalkuaisesta saa proteiinia, saa munankeltuaisesta karotenoideja, tärkeitä rasvahappoja, A-, E-, D- ja K-vitamiineja sekä aivoille ja maksalle hyvää tekevää koliinia. 4–6 kananmunaa viikossa tekee siis vain hyvää terveydelle, vakuuttaa asiantuntija Kristin Kirkpatrick.


(MTV3)


LUE MYÖS:

Lue myös:

    Uusimmat