Älä turhaan tapa mehiläistä – pistää vain viimeisenä keinonaan

Suomen Mehiläishoitajain Liitosta kerrotaan, että ampiaiset ja mehiläiset menevät ihmisillä helposti sekaisin. Loppukesästä ampiaisia voi pörrätä pihapiirissä jopa häiriöksi asti. Älä kuitenkaan tapa mitä tahansa pörriäistä ampiaisten pelossa.

Ampiainen ja mehiläinen menevät monilla sekaisin: ne ovat suunnilleen samankokoisia, lentäviä ja usein raidallisia ötököitä. Oikea tunnistaminen olisi kuitenkin tärkeää esimerkiksi silloin, jos pörriäisistä halutaan eroon.

Ampiainen on hoikka ja karvaton, mehiläisessä taas on hieman karvaa. Ampiaisella on selkeä kelta-musta raidoitus. Ampiaiset rakentavat pallomaisia, usein harmaita pesiä, mutta mehiläiset eivät sellaisia tee.  Mehiläisiä ei myöskään yleensä kiinnosta esimerkiksi ihmisten ruokalautaset.

Mehiläinen ei ole innokas pistämään ihmistä, ja se kuolee itse pistämisen jälkeen. Ampiainen voi pistää useita kertoja.

Ampiainenkin on hyötyhyönteinen

Ampiaisten tunkeilua ihmisten ruokien kimppuun lisää se, että pesän hajottua ampiaiset eivät enää saa toukkien tuottamaa makeaa nestettä. Ampiaiset vievät toukilleen muun muassa muita hyönteisiä. Siksi ampiainen on kotipuutarhassa hyödyllinen, sillä se käyttää ravinnokseen myös tuhohyönteisiä.

Pölyttäjänä ampiaisen merkitys on pieni, vaikka aikuiset ampiaiset pitävätkin medestä ja muista vastaavista nesteistä. Siksi niitä voi kiehtoa myös esimerkiksi avattu olutpullo.

Pesä voi jäädä sijoilleen, ellei siitä ole vaaraa

Ampiaispesiin havahdutaan usein loppukesästä, kun pesän pörrääjien määrä on kasvanut suureksi. Jos pesästä ei ole ihmisille tai kotieläimille vaaraa, sille ei tarvitse tehdä mitään.

Pesä kuolee joka tapauksessa ennen talvea, ja vain ampiaiskuningatar talvehtii. Kuningatarkaan ei jää pesään, eivätkä ampiaiset yleensä tee seuraavana vuonna pesää samaan paikkaan.

Lähde: Suomen Mehiläishoitajain Liitto

Lue myös:

    Uusimmat