Älä toimi näin työhaastattelussa – viisi tärkeää vinkkiä!

Asiantuntija neuvoo miten työhaastattelussa kannattaa toimia. Lue lista!

Työhaastatteluun meno jännittää yleensä. Liian moni saapuu haastatteluun valmistautumatta ja unohtaa, että on asioista, joita ei uudelle työnantajalle kannata paljastaa.

Yleensä työnetsijät pohtivat, miten haastattelua varten kannattaa pukeutua tai mitä työnantaja aikoo kysyä. Älä kuitenkaan kuvittele, että työhaastattelun tarkoitus on vain vastata mahdollisen työnantajan kysymyksiin.

Kirjailija Ramit Sethi, joka on kirjoittanut I Will Teach You To Be Rich -teoksen, neuvoo miten työhaastattelussa kannattaa toimia. Näin saatat napata työn jopa kokeneempien haastateltavien nenän edestä. Lue vinkit ja selviät työhaastattelusta kunnialla!

1. Älä selitä liikaa, anna tiiviit vastaukset

"Ööö... ai mitä tein edellisesssä työpaikassa? Noh...ainakin...eikun...ööö..."

Vastaa työnantajan kysymyksiin selkeästi ja tarpeeksi tiivistetysti. Pitkäveteinen selostus siitä mitä teit koulussa tai viimeisessä työpaikassasi toimii sinua vastaan.

Älä unohda, että haastattelija arvioi sekä vastaustasi sekä keskustelutyyliäsi, persoonallisuuttasi ja olemustasi. Ellet pysty tiivistämään vastaustasi selkeäksi ja yksiselitteiseksi, tuskin vakuutat haastattelijaa.

Ramit Sethin mukaan haastattelija saattaa käyttää ns. lentokenttätestiä. Hän pohtii mielessään "haluaisiko jäädä lentokentälle jumiin tämän ihmisen kanssa?" Jos vastaus on kielteinen, tuskin nappaat unelmiesi työpaikkaa.

2. Älä ole liian vaatimaton

"Projekti onnistui hienosti, mutta en tehnyt sitä yksin. Meillä oli hieno tiimi, johon kuului..."

Suomalaiset ovat tiimipelaajia ja usein turhankin vaatimattomia omia suorituksia arvioidessaan. Vaatimattomuus on hieno piirre, mutta älä anna kunniaa pois projekteissa, joissa sinulla on ollut päävastuu. Liika nöyryys saattaa kuulostaa haastattelijan korvaan teennäiseltä ja saa hänet epäilemään kykyjäsi.

Työhaastattelija haluaa kuulla, mitä sinä sait aikaan, häntä ei kiinnosta entisen työpaikkasi tiimidynamiikka tai organisaatiokaavio. Kerro rehellisesti työpanoksestasi ja onnistumisistasi. Jos olet itsevarma ja ylpeä itsestäsi, saat muutkin vakuuttuneeksi kyvyistäsi.

Voit esimerkiksi vastata kysymykseen: "Kerron mielelläni viimeisimmästä projektistani. Lisäsimme myyntiä 13 prosenttia ja olen erittäin tyytyväinen tuloksiin."

3. Älä ole liian rehellinen

"Lähdin viimeisimmästä työpaikastani, koska en tullut toimeen pomoni kanssa."

Rehellisyys maan perii, mutta työhaastattelussa kannattaa kuitenkin sensuroida sanomisiaan. Vaikka olisit työskennellyt hirviöpomon kanssa, älä kuitenkaan puhu pahaa entisestä työpaikastasi.

Voit kiertää asian kertomalla mistä erityisesti nautit edellisessä työssäsi, mutta selitä myös, millä saralla kaipaat muutosta ja lisähaasteita.

4. Vältä vakiovastauksia

"Pahin heikkouteni on, että teen liikaa töitä."

Myönnä pois: odotat, että työhaastattelussa kysytään pahinta heikkouttasi ja mietit valmiiksi piirteen, joka onkin oikeasti vahvuutesi.

Työhaastattelijat rakastavat kysyä työntekijän heikkouksista, sillä pystyvät vastausten mukaan erottelemaan jyvät akanoista. Älä käytä haastattelussa vakiovastauksia "teen liikaa töitä" tai "en voi kieltäytyä uusista vastuista."

Usein tällä peruskysymyksellä halutaan vain selvittää, miten hyvin haastateltava tuntee itsensä työntekijänä. Tunnistatko omat heikkoutesi ja yritätkö kehittää itseäsi? Selitä haastateltavalle, miten yrität parantaa heikkouksiasi: oletko käynyt esimerkiksi seminaareissa tai kursseilla asian tiimoilta?

5. Älä paljasta palkkaasi

"Viime paikassani sain 3000 euroa kuukaudessa, mutta nyt palkkatoiveeni on 4000 euroa."

Haastattelija kysyy sinulta todennäköisesti palkkatoivetta ja saattaa tiedustella, miten paljon tienasit edellisessä työpaikassasi. Palkkaasi sinun ei kuitenkaan tarvitse paljastaa. Mikäli paljastat palkkasi, joka on huomattavasti pienempi kuin mitä uusi yritys olisi sinulle valmis maksamaan, saatat kärsiä taloudellisesti.

Vastaa olevasi valmis keskustelemaan palkkatasostasi ja neuvottelemaan asiasta, mikäli sinusta ja haastattelijasta tuntuu, että tässä olisi sinulle sopiva työpaikka.


AVA

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat