Eläinlääkäri varoittaa: Älä toimi näin koirasi kanssa lenkillä

Mitkä ovat Suomen vaarallisimmat eläimet? Koira, ampiainen ja hevonen listan kärjessä, tutkimusprofessori kertoo miksi 7:22
KATSO MYÖS: Mitkä ovat Suomen vaarallisimmat eläimet? Koira, ampiainen ja hevonen listan kärjessä, tutkimusprofessori kertoo miksi

Koiraa ei koskaan pitäisi nykäistä tai riuhtaista hihnasta, mutta jos se on koiran turvallisuuden kannalta välttämätöntä, niin ainakin ulkoiluvarusteiden kannattaa olla mahdollisimman optimaalisesti valittu turvallisuuden kannalta.

Kun koira lyö lenkillä jarrut päälle, eikä suostu jatkamaan matkaa tai se riehaantuu hihnan päässä, kysyy se omistajalta malttia ja jämäkkyyttä, jotta koiran saa jälleen hallintaan.

Hihnan riuhtomiseen tai koiran vetämiseen hihnasta ei kannata sortua, sillä se vaarantaa koiran turvallisuuden.

– Asiaa voi ajatella niin, että jos sinulla olisi kaulapanta kaulan ympärillä ja joku nykisi ja riuhtoisi siitä, niin eihän se hyvältä tuntuisi. Pahimmillaan hihnan riuhtaisu voi aiheuttaa vakavaa haittaa henkitorvelle tai kaulanikamille, sanoo Eläinklinikka Avecin eläinlääkäri Chita Wahlroos.

– Henkitorvi on koiralla samalla tavalla suojaton kuin ihmisellä, Wahlroos painottaa.

Valjaat ovat turvallisempi vaihtoehto

Wahlroos muistuttaa, että toisinaan koiran kanssa ulkoillessa vastaan voi tulla tilanne, jolloin koiran vetäminen hihnasta on ainoa tapa pelastaa sen henki, vaikka vahingoittumisen riski riuhtaisuun liittyykin.

– Siksi valitsisin koiralle mieluummin valjaat kuin kaulapannan, koska niiden paine kohdistuu koiran kehossa laajemmalle alueelle.

– Jos koira vaikkapa lähtee vetämään tai karkaa, ja hihnasta nykäisy on ainoa tapa taata lemmikin turvallisuus, eivät valjaat aiheuta yhtä suurta vammautumisen riskiä koiralle kuin panta.

Lue myös:

    Uusimmat