Älä pilaa uniasi turhaan – näin valitset itsellesi hyvän tyynyn!

Nukutko selälläsi tai kenties vatsallasi? Kolottaako niskaa, väsyttääkö aamulla? Oikeanlaisella tyynyllä pystyy helposti vaikuttamaan siihen, millainen olo on aamulla. Tyynyn valitsemisen lähtökohdaksi kannattaa ottaa oma nukkumisasento.

1. Miksi tyyny on niin tärkeä?

Tyynyn tehtävänä on yhdessä patjan kanssa tarjota nukkujalle mahdollisimman mukava asento, jossa koko keho pääsee rentoutumaan. Lopputuloksena on levollinen uni.

– Tyyny on syytä laittaa vaihtoon, kun se ei enää tue niskaa ja päätä, vaikka sitä kuinka möyhisi ja pöyhisi. Huonon tyynyn kanssa niska ja selkä menevät helposti jumiin ja aamulla väsyttää, toteaa myymäläkouluttaja Minna Timonen JYSK:stä.

– Oikeanlaisen ja sopivan tyynyn valinta on omien mieltymysten ja tietoviidakosta poimittujen tietojen yhteistaidetta. Mutta siihen kannattaa käyttää hiukan aikaa, jotta päivät eivät mene pilalle huonosti nukuttujen öiden vuoksi.

2. Kyljellään, vatsallaan vai selällään?

Kroppa lepää yöllä, kun koko keho on ojentuneena ja tyyny tukee päätä niin, että se on suorassa selkärangan jatkona. Nukkumisasento ratkaisee tyynyvalinnan: tyynyn pitää ”täyttää” nukkujan pään ja patjan väliin jäävä tila, mutta se ei saa olla liian korkea, jotta pää ei mene vinoon. Pään ja patjan väliin jää yleensä viitisen senttiä tilaa asennosta riippuen.

– Selällään nukkuvan tyynyvalinta on tästä joukosta helpoin, sillä millainen tyyny tahansa on sopiva, kunhan ei ole liian korkea. Kyljellään nukkuvalle puolestaan sopii vaikkapa muotoiltu niskatyyny tai tavallinen tyyny, jossa on pullea luonnontäyte tai kuitutäyte, Timonen sanoo.

– Vatsallaan nukkuvan taas ei kannata missään nimessä valita niskamuotoiltua tyynyä, sillä tässä asennossa muotoilut osuvat väärään kohtaan. Vatsallaan nukkuvalle sopii esimerkiksi ontelokuidulla tai luonnontäytteellä täytetty tyyny, joka saa olla aika matala. Usein vatsallaan nukkuvat työntävät toisen käden tyynyn alle, mikä korottaa tyynyä entisestään.

3. Ergonomiaa erikoistyynyillä

Helppo tapa valita varmasti niskaa ja päätä tukeva tyyny on hankkia ergonomisesti muotoiltu päänalunen. Kun tyyny valitaan nukkumisasennon mukaan, sen muotoilu tarjoaa tukea juuri oikeisiin kohtiin. Osa ergonomisesti muotoilluista tyynyistä myös reagoi lämpöön ja muotoutuu nukkujan pään ja niskan mukaan.

4. Hintahaarukka on myös laatuhaarukka

Sitten se asia, joka kuitenkin kiinnostaa uutta tyynyä ostavia – eli hinta. Tyynyjen hintahaarukka on valtava, parista eurosta muutamaan sataseen. Haarukan toisessa päässä ovat tekokuitupäällysteiset, polyesteritäytteiset perustyynyt, ja toisessa päässä luonnonmateriaaleilla päällystetyt ja täytetyt erikoistyynyt.

– Hyvän tyynyn saa 30-70 eurolla. Tähän haarukkaan mahtuu paljon laadukasta tavaraa ja paljon erilaisia vaihtoehtoja. Halvemmat perustyynytkään eivät välttämättä ole huonoja, mutta niiden käyttöikä on sitten lyhyempi, Timonen sanoo.

– Kalliit erikoistyynyt puolestaan koostuvat monesta, yksitellen tehdystä kerroksesta. Niissä täyte voi olla untuvaa ja päällinen silkkiä. Luksustyyny on hintansa väärti, jos haluaa tyynyltään kaikki erikoisominaisuudet, mitä tyyny vain voi tarjota. Mutta aina ei kannata valita uusinta tyynytekniikkaa, jos erikoisominaisuuksille ei ole tarvetta.

5. Näin hoidat tyynyä

Jotta tyynyostoksilla ei tarvitse juosta yhtenään, tyynyä kannattaa huoltaa huolella. Tärkeintä on säännöllinen tuuletus, joka paitsi raikastaa tyynyn, myös kuivattaa sen sisuksista pään erittämän kosteuden. Pielus on myös syytä pestä puolen vuoden välein.

– Vaahtomuovitäytteisistä tyynyistä saa laittaa pesukoneeseen vain irrotettavan päällisen, sisus puhdistetaan kädenlämpöisellä suihkulla. Muut tyynyt voi huoletta pestä pesukoneessa, kunhan muistaa annostella pesuainetta maltillisesti. Ja luonnontäytteisten tyynyjen kanssa käytetään aina niille tarkoitettua erikoispesuaineitta, muistuttaa Minna Timonen JYSK:stä.

Tyynyt tykkäävät rumpukuivauksesta, joka myllertää samalla niiden täytteet kuohkeiksi. Jos kuivausrumpua ei ole käytettävissä, tasokuivauskin käy. Narulle ripustaminen sen sijaan kippaa täytteet tyynyn toiseen päähän, josta niitä on aika vaikea levittää enää tasaisesti.

– Tyynyn pitää ehdottomasti antaa kuivua ihan kuivaksi ennen kuin se otetaan käyttöön, sillä kostea täyte menee lyttyyn pään alla eikä anna tarpeeksi tukea. Samasta syystä ei myöskään kannata mennä hiukset märkinä nukkumaan.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat