Älä pilaa lapsesi terveyttä – huolehdi kohdustasi

Uudet tutkimukset osoittavat, että lapsen elämän ensimmäiset 1000 päivää vaikuttavat ratkaisevasti siihen, millaiset mahdollisuudet lapsella on terveeseen elämään.

Olet kenties oppinut, että syöttämällä lapsillesi kasviksia, laittamalla heidät opiskelemaan koulussa, ja patistamalla tekemään kotiläksyt, tarjoat lapsillesi parhaan mahdollisen elämän. Uudet tutkimukset osoittavat, että nämä asiat ovat toissijaisia lapsen ensimmäisten elinpäivien rinnalla.

Southamptonin yliopiston professori David Barker tuo uutta tutkimustietoa siitä, että lapsen 1000 ensimmäistä päivää määräävät lapsen terveydentilan. Näihin päiviin lasketaan lapsen elämä kohdussa, ja syntymän jälkeiset vuodet. Toisin sanoen, siinä vaiheessa kun lapsi täyttää kaksi vuotta, on hänen terveydentilansa määritelty jo hyvin pitkälle.

Elä tervettä elämää, aina

Lapsen elämän ensimmäiset 1000 päivää määritelevät sen, sairastuuko lapsi diabetekseen tai kasvaako hänen riskinsä sydänkohtaukseen myöhemmällä iällä. Päivillä on myös merkitystä lapsen painoon ja elinajanodotteeseen. Äidin nauttima huono ravinto vaikuttaa syntymättömän lapsen painoon ja kokoon, ja tupakointi, stressi, lääkkeet ja alkoholi vaativat myös veronsa.

Professori Barker painottaa, että monet terveysongelmat voidaan selvittää sillä, että lapsen elinolosuhteet kohdussa ovat olleet vajavaiset. On myös huomattava, että mitä kevyempi lapsi on syntyessään, sitä suurempi riski hänellä on sairastua sydänsairauksiin myöhemmällä iällä. Uskotaan, että kun kohdussa on vähän ruokaa, se kanavoituu ensin pieniin kasvaviin aivoihin, jolloin sydän heikentyy.

Barker peräänkuuluttaakin äideille ja naisille terveitä elämäntapoja läpi elämän. Ainoa avain onneen on syödä hyvin koko elämän ajan. Terveysasiat ovat kiveen hakattuja, eikä niitä voi koskaan korjata myöhemmin.

– Naisen tulee rakentaa ja kehittää kehoa, jossa lapsi voi elää. Vauva elää äidin kehosta, ei niistä välipaloista, joita äiti nauttii raskauden aikana.

Näin äiti voi vaikuttaa

- Älä juo, etenkään kolmena ensimmäisenä raskauskuukautena.
- Älä tupakoi, sääntö pätee myös isään.
- Yritä päästä ihannepainoosi ennen, kuin hankkiudut raskaaksi.
- Vältä stressiä, ja nauti vaadittava määrä foolihappoja.
- Syö hyvin, mutta rajoita sokerin käyttöä. Älä syö kahden edestä.

Lähde: Daily Mail

Kuva: Colourbox

MTV3/Koti

Lue myös:

    Uusimmat