Älä moikkaa Thaimaassa – Varo näitä eleitä ja tekoja ulkomailla

Vieraan maan tapakulttuuriin kannattaa tutustua jo ennen matkalle lähtöä, jotta noloja tilanteita ei pääsisi syntymään. Joskus muiden kulttuurien tavat voivat tuntua oudoiltakin. Tiesitkö esimerkiksi, että Japanissa ei saa koskaan upottaa syömäpuikkoja riisiin pystyasennossa? Näillä vinkeillä pääset alkuun eri maiden tapoihin tutustumisessa.

Kreikka

- Kreikassa on epäkohteliasta kieltäytyä kutsuista. Älä siis kieltäydy päivälliskutsusta, ellei se ole aivan välttämätöntä. Jos saat kutsun kreikkalaisen kotiin, vie tuliaisiksi kukkia.

- Älä ihastele vierailullasi kodin esineitä, sillä isäntäväki saattaa tulkita kiinnostuksen väärin ja kokea tarvetta lahjoittaa esineet vierailijalle.

- Älä nosta peukaloasi ylös, sillä kreikkalaiset pitävät sitä törkeänä eleenä. Peukalot kannattaa pitää kurissa myös Turkissa, Australiassa ja Venäjällä.

Thaimaa

- Älä koske toisiin ihmisiin, älä edes lapsiin. Etenkin päähän koskemista pidetään pahana.

- Vältä pitkää katsekontaktia, sillä se voidaan tulkita aggressiivisuudeksi.

- Älä osoita sormella mitään. Käytä koko kättäsi, kun haluat esimerkiksi valita ruoan ravintolassa.

- Älä niistä julkisella paikalla. Sitä pidetään huonona käytöksenä. Niistäminen kannattaa hoitaa piilossa myös muslimimaissa.

- Muista varoa moi-sanaa, sillä se tarkoittaa paikallisille naisen alapään karvoitusta.

Iso-Britannia

- Vältä sormimerkkejä. Britit tulkitsevat etu- ja keskisormella muodostetun v-kirjaimen haistatteluksi.

- Älä vastaa kysymyksiin pelkästään sanoilla "yes" tai "no", vaan vastaa vähintään lauseilla "yes, please" tai "no, thank you". Kohteliaisuus on erittäin tärkeää briteille.

Egypti

- Jos egyptiläinen kutsuu sinut kotiinsa, älä suostu välittömästi. Jos kutsu on esitetty täydestä sydämestä, se esitetään sinulle uudestaan. Vasta tällöin on kohteliasta vastata kutsuun myöntyvästi.

- Jos joudut kieltäytymään kutsusta ja sanot tulevasi mielelläsi kylään joku toinen kerta, pidä lupauksesi. Jos et lupauksestasi huolimatta tee vierailua myöhemmin, kutsun esittäjä tuntee itsensä loukatuksi ja nolatuksi.

Kiina

- Kiinalaiset eivät pidä fyysisestä kontaktista. Älä siis halaa tai taputa selkään paikallisia.

- Jalka- ja kengänpohjien näyttäminen on loukkaava ele Kiinassa. Katso siis tarkkaan miten pidät jalkojasi. Tapa pätee myös Thaimaassa.

- Ikäihmiset aloittavat aina tervehtimisen, ja heitä pitää tervehtiä aina ensin.

Japani

- Älä syö kävellessäsi. Japanilaiset kunnioittavat ruokahetkeään ja pitävät epäkohteliaana, jos syöminen hoidetaan seisaaltaan. Istahda siis aloillesi ennen kuin haukkaat eväitäsi.

- Älä koskaan laita syömäpuikkoja pystyasennossa riisiin. Niin tehdään ainoastaan buddhalaisissa hautajaisissa.

Studio55.fi/Tuuli Lindgren

Lähteet: uraverkko.net, budgettravel.com, pallontallaajat.net

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja