Mainos

Älä jakele neuvoja! Näin sinusta tulee hyvä kuuntelija, jolle kaikki haluavat avautua

Lifehack.org listasi tavat, joilla jokainen voi parantaa kuuntelemisen taitojaan.

Kukapa meistä ei haluaisi olla ystävilleen se paras kuuntelija ja uskottu? Suuri osa kommunikaatio-ongelmista johtuu siitä, että keskustelun molemmat osapuolet haluaisivat puhua kuuntelemisen sijaan.

Moni pitää itseään erinomaisena kuuntelijana, vaikka keskeyttäisi koko ajan, selaisi nettiä ja valikoisi biisejä kesken ystävän erosurujen kuuntelemisen. Kun olet myöntänyt itsellesi, että keskittymisesti karkaa helposti, on aika siirtyä sanoista tekoihin.

Paranna keskustelutaitojasi näin!

Pyydä tarkennuksia

Kuuntele ystäväsi tarinaa ja kysy lisätietoja. Ole aidosti kiinnostunut hänen kokemuksestaan. Jos ystävä kertoo vaikka inhoavansa työtään, kysy ”todellako, miksi?” Älä tunge väliin kertomaan omaa, samanlaista tarinaasi. Tässä keskustelussa ei ole kyse sinusta.

Ei siis näin:

Kiinnitä huomiosi tärkeimpään asiaan

Kenties ystäväsi tarinoi puoli tuntia autoista, joita on omistanut. Tylsää!

Älä yritä vaihtaa puheenaihetta, sillä se viestittää puhujalle, ettet ole kiinnostunut hänen puheistaan. Voit osoittaa kuunnelleesi kysymällä lopuksi esimerkiksi ”miksi sitten valitsit nykyisen autosi”.

Ei siis näin:

Ilmaise empatiaa luovuuden sijaan

Älä kuuntele vain siksi, että voisit jaella neuvoja ja vinkkejä puhujalle. Hyvä kuuntelija ilmaisee empatiaa sen sijaan, että yrittäisi luovasti ratkaista tai edistää tilannetta.

Varmista, että ymmärrät, ennen kuin vaadit, että sinua ja neuvojasi kuunnellaan.

Ei siis näin:

Tarkkaile tunteitasi

Kommunikoiminen ja varsinkin epämiellyttävien asioiden kuuleminen ei ole hauskaa. Siksi kiusaus kivahtaa ”en minä yhtään ole tuollainen, olet ihan hakoteillä” kasvaa suureksi.

Pyri siihen, että kysyt kysymyksiä sen sijana, että ilmaisisit tunteitasi. Jos et ole samaa mieltä puhujan kanssa, pidä tunteesi hallinnassa; pyydä häntä sitten selittämään tarkemmin. Älä alennu nokkavaan kommentointiin.

Ei siis näin:

 

Lähde: Lifehack.org

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.