Älä istu tällä paikalla autossa ilman turvavyötä – olet riski myös muille autossa oleville

Oikein kiinnitetty turvavyö pitää ihmisen istuimellaan ja estää häntä iskeytymästä auton koviin sisäosiin törmäystilanteissa.

Enintään 7 km/h -nopeudella tapahtuvassa kolarissa aikuinen saattaa kyetä käsillään estämään iskeytymisen rattiin, kojetauluun tai selkänojaan. Taajamanopeuksilla (50 km/h) tapahtuvissa kolareissa ihmisen törmäyspaino 40-kertaistuu, joten käsillä ei enää kyetä estämään iskeytymistä tai autosta ulos sinkoutumista.

Turvavyöttömän takapenkkimatkustajan henkilövahinkoriski voi olla taajamanopeudella tapahtuvassa törmäyksessä kolminkertainen turvavyötä käyttävän vammariskiin verrattuna. Ilman turvavyötä takapenkillä matkustava voi myös aiheuttaa viisinkertaisen kuolemanriskin turvavyötä käyttävälle etumatkustajalle.

Törmäyksen kolme vaihetta

Onnettomuudessa tapahtuvat törmäysiskut tulevat kolmessa vaiheessa: ensin törmää auto, sitten ihminen ja lopuksi ihmisen sisäelimet. Venyvästä materiaalista valmistettu turvavyö jakaa hidastuvasta vauhdista aiheutuvat voimat tasaisesti rasitusta kestäville kehon osille.

Turvavyö toimii parhaiten auton törmätessä etuosastaan sekä sen pyörähtäessä katolleen. Myös kylkikolareissa ja peräänajoissa turvavyöstä on suurta hyötyä. Kolareissa, joissa vastapuoli on massaltaan paljon suurempi tai törmäysnopeus on huomattavan suuri, ei turvavyökään aina pysty pelastamaan autossa olijaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja