Älä anna stressin pilata öitäsi: 5 keinoa nopeampaan unensaantiin

Stressi vaikuttaa ihmisiin ympäri vuorokauden, ja monilla saattaakin olla nukahtamisongelmia vaikkapa työpaineiden seurauksena. Näillä vinkeillä saat paremmin unen päästä kiinni.

Amerikan kansallisen unijärjestön edustajan Joe Ojilen mukaan stressi on suurin yksittäinen tekijä, joka aiheuttaa häiriöitä ihmisten uneen. Uuden tutkimuksen mukaan unensaanti saattaa kuitenkin parantua, mikäli käyttää 10 minuuttia stressin purkuun ennen nukahtamista.

Yhdysvaltalaisjärjestö opetti 334 tutkimusryhmäläiselle stressinhallintatekniikan, johon kuuluu syvään hengittämistä sekä rauhoittavien asioiden ajattelua. 65 prosenttia tutkimukseen osallistuneista raportoi saaneensa paremmin unta hengitysharjoituksen jälkeen, ja heidän unenlaatunsa oli myös parantunut. Voit myös yrittää rentoutua muilla taktiikoilla – valitse itsellesi se parhaiten sopiva!

Pidä huolipäiväkirjaa
Käytä 10 minuuttia illastasi sinua huolettavien asioiden ylös kirjaamiseen. Huolen kirjoittaminen ei tietenkään ratkaise ongelmaa, mutta ajatusten vuodattaminen jonnekin saattaa helpottaa unensaantia.

Mene kylpyyn
Veden on raportoitu olevan rauhoittava elementti psykologisella tasolla, ja lisäksi lämpimästä vedestä pois astuminen todistetusti tekee olon väsyneemmäksi. Jos et jaksa mennä kylpyyn, yritä juoda kuppi vihreää teetä.

Käy kävelyllä
Monet saattavat virkistyä, mikäli he ulkoilevat aivan ennen nukkumaanmenoaikaa. Sen sijaan tehokkaampi vaihtoehto on käydä happihyppelyllä muutama tunti ennen suunniteltua nukkuma-aikaa: raitis ulkoilma helpottaa läpikäymään stressiä ja tuulettamaan tunteita.

Rentouta lihakset
Lihastenrentoutustekniikkaa on käytetty kautta aikain, ja Ojilen mukaan se on lähestulkoon yksi joogan tai meditaation muoto. Näin se toimii: Keskity jokaiseen ruumiinosaan erikseen, ja pyri rentouttamaan ne täydellisesti. Rentoutusharjoitus kannattaa aloittaa jaloista ylöspäin, syvään hengitellen.

Kuhertele
Toisen puoliskon kanssa halailu, suukottelu ja muu helliminen aikaansaavat automaattisesti rauhoittavia tunteita aikaan. Myös seksin harrastaminen voi johtaa sikeämpiin yöuniin.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja