Mainos

Al-Shabaab-terroristeilla apunaan amerikkalainen tietokonenörtti

Kenian ostoskeskushyökkäyksen masinoineen somalialaisen al-Shabaab-järjestön juuret juontavat yli 20 vuoden taakse, kun paikalliset sotapäälliköt kaatoivat vuonna 1991 Somalian sotilasjohtajan Mohamed Siad Barren. Tapahtumat syöksivät Somalian kaaokseen.

Al-Shabaab ("nuoriso" tai "pojat" arabiaksi) oli keskeinen voima maan islamilaisessa hallinnossa, joka hallitsi pääkaupunki Mogadishua puolen vuoden ajan 2006, ennen kuin naapurimaan Etiopian joukkojen tukemat Somalian armeijan joukot onnistuivat kukistamaan järjestön vallan.

Vuosia kestäneen sekavan tilanteen jälkeen al-Shabaab vetäytyi Mogadishusta 2011 ja afrikkalaiset rauhanturvaajat pakottivat järjestön vetäytymään myös Kismayun satamakaupungista vuotta myöhemmin. Järjestö ei kuitenkaan ollut nitistetty: al Qaida ilmoitti 2012 että al-Shabaab on liittynyt heihin.

Yhdysvaltalainen tietokonenörtti opetti Twitterin salat?

Erikoiseksi al-Shabaabin tekee se, että järjestöllä on ollut amerikkalaista asiantuntija-apua. Yhdysvaltain Alabamassa vuonna 1984 syntynyt Omar Hammami liittyi al-Shabaabiin vuonna 2007. Hän oli kääntynyt kouluvuosinaan muslimiksi ja radikalisoitunut myöhemmin. Tietokonenörtti ja organisointikykyinen Hammami otti nimekseen Abu Mansoor al-Amriki ("amerikkalainen") ja kohosi nopeasti al-Shabaabin johtajiin ja rekrytoijiin.

Hammami oli myös aktiivinen netissä: Youtubeen levisi propagandavideoita ja keskustelufoorumeille jihadismiin yllyttäviä tekstejä.

FBI:n mukaan Hammami sai tuekseen myös toisia amerikkalaisia, jotka jakoivat hänen arvonsa. On syytä otaksua, että al-Shabaabin kyky käyttää sosiaalista mediaa, kuten Twitteriä, juontaa juurensa Hammamiin.

Väitetty kuolleen kolme kertaa

Hammamin nykyinen tilanne on epäselvä. Somalian johto kertoi hänen kuolleen maaliskuussa 2011, mutta Hammami julkaisi uuden videon pian tämän jälkeen. Hänen kerrottiin kuolleen myös saman vuoden kesällä lennokki-iskussa, mutta vuotta myöhemmin ilmestyi jälleen uusi video, joka osoitti väitteen vääräksi.

Jälkimmäisessä videossa Hammami kuitenkin sanoi olevansa vaarassa, koska hänen ja al-Shabaabin välillä oli näkemyseroja: Hammami halusi maailmanlaajuista taistelua, kun al-Shabaab kannatti enemmän paikallista toimintaa. Järjestö vahvisti tämän viime vuonna.

Tämän vuoden toukokuussa al-Shabaab väitti Hammamin saaneen surmansa, mutta Hammami antoi haastattelun vielä syyskuun alussa. Uusin väite Hammamin kuolemasta on vain 10 päivää vanha.

Lähteet: Reuters, ABC

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.