Akupunktiossa käytettiin mehiläisten piikkejä – hoidolla oli naiselle traagiset seuraukset

7:47

55-vuotias espanjalaisnainen kuoli saatuaan allergisen reaktion akupunktiosta, jossa käytettiin neulojen sijaan mehiläisten piikkejä. Tutkijoiden eivät suosittele hoitoa, sillä siinä on heidän mukaansa enemmän riskejä kuin hyötyjä.

Yllä olevalla videolla kysytään, mikä on aivoille sopivaa ruokaa.

Madridilainen 55-vuotias nainen oli käynyt kerran kuussa kahden vuoden ajan akupunktiossa, jossa käytettiin neulojen sijaan elävien mehiläisten piikkejä, kertoo muun muassa uutiskanava CNN. Hän oli hakenut hoidoista apua stressiin sekä lihasten kireyteen.

Hän ei ollut aiemmilla kerroilla saanut mitään oireita, mutta viimeiseksi jääneellä hoitokerralla hän ei ensimmäisen piikin jälkeen saanut enää kunnolla henkeä ja menetti äkkiä tajuntansa.

BBC:n mukaan akupunktiohoitaja soitti ambulanssin ja yritti antaa naiselle steroideja, koska rajujen allergisten reaktioiden hoitoon tarkoitettua adrenaliinia ei ollut saatavilla. Ambulanssi saapui vasta puolen tunnin kuluttua.

Naista hoidettiin muun muassa adrenaliinilla ja antihistamiinilla, mutta hän kuoli sairaalassa useita viikkoja myöhemmin, kun moni hänen sisäelimistään oli pettänyt.

Kiistelty mehiläishoito

Mehiläisten myrkkyä käytetään monissa Aasian ja Itä-Euroopan maissa hoitokeinona, kertoo YK:n alainen Food & Agriculture -organisaatio. Hoitomuoto on käytössä myös Yhdysvalloissa.

Piikkihoidossa elävä mehiläinen viedään päästä kiinni pitäen kipeään kohtaan ja painetaan ihoon. Mehiläisen päätä puristetaan, kunnes piikki tulee ulos ja hyönteinen kuolee.

Mehiläisen myrkyn sanotaan edesauttavan luonnollista paranemista ja helpottavan kipua. Sen sanotaan auttavan muun muassa niveltulehdukseen, hermokipuun, lihaksiin, MS-tautiin ja astmaan. Lisäksi jotkut uskovat sen auttavan autoimmuunisairauksiin ja kroonisiin kiputiloihin.

Suuremmat riskit kuin hyödyt

Hoidossa on kuitenkin valtavat riskit. Sitä mieltä on naisen tapauksesta tutkimuksen tehnyt ja naisen sairaalahoidosta vastannut lääkäri Ricardo Madrigal-Burgaleta Madridin yliopistollisesta Ramon y Cajal -sairaalasta.

Madrigal-Burgaletan mukaan naisella ei ollut aiemmin ollut minkäänlaisia allergisia oireita eikä hänellä ollut mitään kohtaukselle altistavia riskitekijöitä.

Piikkihoidossa onkin Etelä-Floridan yliopiston lääketieteen professorin Thomas B. Casalen mukaan se vaara, että allergia voi kehittyä pitkäaikaisen altistumisen seurauksena myös sellaiselle henkilölle, jolla sitä ei aiemmin ollut.

Seurauksena voi olla allerginen reaktio, johon kuuluu esimerkiksi turpoamista ja nokkosihottumaa. Pahimmassa tapauksessa voi mennä henki.

Lääkärit suosittelevat välttämään

Reaktion saa hoidettua adrenaliinilla. Tämän vuoksi mehiläishoitoja tarjoavien henkilöiden tulisikin pitää sitä aina mukanaan ja osata myös käyttää sitä oikein. Madrigal-Burgaletan mukaan myös espanjalaisnainen olisi voitu pelastaa, jos hän olisi saanut oikeanlaista ja osaavaa hoitoa. 

Tutkimuksen tekijät suosittelevat jokaista menemään allergiatesteihin ennen kuin he ryhtyvät mehiläishoitoihin. Heille tulisi myös kertoa hoidon riskeistä. 

Jos kuitenkin haluaa pelata varman päälle, Madriga-Burgaleta suosittelee jättämään mehiläispiikit kokonaan väliin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja