Aku Sipolalle jäi elävästi mieleen maskeeraajan kommentti Spede-elokuvan kulisseissa: "Kysyi, olenko nyt aivan tosissani"

Aku Sipola sai tietää Vesa-Matti Loirin kuolemasta vain viikkoja ennen Spede-elokuvan kuvauksia 2:37
Vesa-Matti Loirin kuolema oli Aku Sipolalle koskettava hetki. Loiri kuoli vain viikkoja ennen Spede-elokuvan kuvausten alkua.

Aku Sipola näyttelee Vesa-Matti Loiria elokuvassa Spede. Elokuvaa kuvattiin Suomessa ja Liettuassa. 

Näyttelijä Aku Sipola  hyppää hetkeksi edesmenneen Vesa-Matti Loirin saappaisiin elokuvassa Spede, joka saa ensi-iltansa 29. syyskuuta. Pääosaa esittää Riku Nieminen. Elokuva kertoo Pertti "Spede" Pasasen elämästä ja urasta 1960–1970-luvuilla.

Sipola kuvailee Loirin näyttelemistä sopivan kokoiseksi haasteeksi alun punttien tutinan jälkeen.

– Aluksi tuntui, että on koko kansakunnan paineet harteilla, koska kaikilla on Veskusta joku käsitys ja siitä, miten hänet pitäisi esittää. Mutta nopeasti ne paineet siitä siirtyivät sivuun ja aloin keskittyä työn tekemiseen, Sipola kertoi MTV Uutisille elokuvan mediatilaisuudessa 7. syyskuuta.

Sipolan on vaikeaa kuvailla, millainen Loiri hänen näkemyksensä mukaan oli, koska taiteilija oli niin paljon kaikkea. 

– Minuun Veskussa teki vaikutuksen hänen läsnäolonsa ja kyky kuunnella toisia ihmisiä. En koskaan tavannut häntä, mutta kaikki ihmiset, jotka ovat tavanneet, sanovat samaa: hänen kohtaamisensa jälkeen oli aina todella nähty olo. 

Spede-elokuvaa kuvattiin kolme viikkoa Suomessa ja kolme viikkoa Liettuassa. Sipola ei osannut varautua liettualaisten mustaan huumorintajuun. 

– Se on hyvä juttu, mutta kun siihen ei ollut varautunut, niin otin sen aluksi hyvin vakavasti ja pyytelin anteeksi olemassaoloani. Kun tajusi, että se on heidän huumoriaan, niin pystyi heittämään sitä myös takaisin. 

Elokuvan myötä näyttelijä pääsi myös hiukan Loirin ikonisen hahmon Uuno Turhapuron saappaisiin. Sipolalle jäi erityisesti mieleen liettualaisen maskeeraajan reaktio. 

– Heillä ei ollut mitään käsitystä siitä, että Suomessa on tällainen kulttihahmo, jonka nimi on Uuno Turhapuro. Suomessa taas kaikki tietävät sen harvahampaisen, suttuisen näköisen hahmon. Paikallisen maskeeraajan reaktio siihen, kun hän katsoi Uunon kuvaa ja minua ja kysyi, olenko nyt aivan tosissani. Että, tämänkö minä haluan. Tokaisin, että tämä nyt pitäisi tehdä, Sipola muisteli huvittuneena. 

Spede-elokuvan on ohjannut Aleksi Delikouras, ja rooleissa nähdään myös Mikko Töyssy (Simo Salminen), Minka Kuustonen (Pirjo Pasanen) sekä Joonas Nordman  (Ere Kokkonen).

Vesa-Matti Loirin kuolema oli Aku Sipolalle koskettava hetki. Videolla hän kertoo, miltä se tuntui. 

 

Lue myös:

    Uusimmat