Aku Partanen linjaa kovan tavoitteen MM-matkalle – kilpaveli marssii armeijasta mukaan: "Pitää käyttäytyä nätisti"

Aku Partanen linjaa kovan tavoitteen MM-matkalle: "Toivotaan, että on lopussa paukkuja lähteä omille teille" 1:14
MTV Urheilu kysyy: onko nyt Aku Partasen hetki loistaa?

Kokenut arvokisaedustaja Aku Partanen lähtee harvinaisen valoisissa tunnelmissa 20 kilometrin kävelykilpailuun Budapestin MM-kisoissa. Uralla on riittänyt valtavasti vastuksia, mutta kuluvan kauden hän on harjoitellut ongelmitta ja uusi laji sujuu vauhdilla.

– Mietin juuri, että tämä on kauden 2018 ohella ainoa, jolloin minulla ei ole ollut mitään ongelmia. Olen pystynyt toteuttamaan täydellisesti valmennussuunnitelman, jonka valmentaja Valentin Kononen teki syksyllä, Partanen ihasteli lauantain MM-kilpailun aattona.

Partasen vauhti on kiihtynyt lupaavasti koko kauden. Kalevan kisoissa hän käveli Suomen ennätyksen 1.19.25.

Kuuntele ylälaidan videolta, millaisen tavoitteen Partanen linjaa MM-matkalleen.

– Olen pystynyt nostamaan tasoa jokaisen kilpailun jälkeen ja tuntuu, että kunto on noussut Kalevan kisoista edelleen levon kautta, Partanen jatkoi.

Partanen on tähän saakka keskittynyt aikuisten arvokisoissa 50 kilometrin kilpailuihin. Budapestissa hän kilpailee sekä 20:llä että pisimmällä, 35 kilometriin typistyneellä matkalla.

Sitkeästi kärkiryhmään

Partanen on kilpaillut usein ankarin tavoittein, mutta hän joutui keskeyttämään vuosien 2016–19 arvokisoissa. Tokion 2021 olympialaisissa hän oli yhdeksäs.

Karut kokemukset ovat kolhineet varovaiseksi.

– Minulla on realistinen mahdollisuus onnistua hyvin, Partanen arvioi tilannettaan Budapestissä.

– Taktiikkani on yksinkertainen. Lähden kärkiryhmän mukaan ja yritän pysyä siinä mahdollisimman pitkään. Ensimmäinen kymppi on yleensä minuutin toista hitaampi. Sen jälkeen kärjestä alkaa tippua porukkaa. Toivottavasti minä en kuulu niihin.

Voimasuhteita Partanen ei lähtenyt arvailemaan.

– Osa on kävellyt kauden parhaansa helmikuussa, osa maaliskuussa tai heinäkuussa. Todellisen tilanteen näkee kilpailussa 15 kilometrin kohdalla.

Jokinen käyttäytyy nätisti

Jerry Jokinen saavutti 20 kilometrin kävelyssä alle 23-vuotiaiden EM-pronssin heinäkuussa Espoossa. Hän lähti Budapestiin asepalveluksesta.

– Pitää käyttäytyä nätisti ja vetää hyvä kisa, Jokinen arvioi Puolustusvoimain odotuksia.

Jokinen käveli Espoon EM-kisoissa ajan 1.24.41, joka on alle 23-vuotiaiden Suomen ennätys. Kalevan kisoissa hän sijoittui Partasen jälkeen toiseksi ajalla 1.25.08.

– Kauden pääkisa oli Espoossa. MM-kilpailuun lähden rennoin fiiliksin ja ilman paineita. Kaikki EM-kisojen jälkeen on vain plussaa, Jokinen totesi.

Miesten 20 kilometrin kävely alkaa lauantaiaamuna kello 9.50 Suomen aikaa.

Lue myös:

    Uusimmat