Aku Ankka kärsi kuntavaalitappion Tampereella – James Bond nousussa

Sarjakuvahahmot, elokuvatähdet ja kirkkoveneet ovat löytäneet tuttuun tapaan tiensä äänestyslipukkeisiin. Kuntavaalien uutena nousijana on ollut tänä vuonna 50-vuotisjuhlaansa viettävä James Bond.

Kaikkiaan ääniä on hylätty näissä kuntavaaleissa epäselvien tai asiaan kuulumattomien merkintöjen vuoksi 0,6 % eli 14 750 kappaletta. Määrä tarkentuu parhaillaan käynnissä olevassa tarkastuslaskennassa. Lopulliset tulokset saadaan ylihuomenna.

Tampereen keskusvaalilautakunnan puheenjohtajan Kirsti Asunta arvelee, että suurin osa hylätyistä äänestyslapuista on kuvioitu tietoisesti.

– Lipukkeeseen ei siis ole kerta kaikkiaan laitettu mitään kehenkään ehdokkaaseen viittaavaakaan. Toisaalta äänestyslappuihin on piirretty kukkasia, hymiötä, kirkkoveneitä ja erilaisia suttumerkintöjä. Myös James Bond on saanut ääniä – ehkä uuden ensi-illan kunnaksi, Asunta naurahtaa.

Tampereella hylättyjä ääniä on löytynyt noin 600. Lukumäärä on suunnilleen sama kuin kuntavaaleissa neljä vuotta sitten. Kaikkiaan Tampereella on annettu ääniä tällä kertaa noin 101 000 kappaletta.

Jäivätkö raapustelijat kotiin?

Kirsti Asunnan mukaan äänestyskopeissa raapustetut kannanotot ovat olleet tänä vuonna aiempaa asiallisempia.

– Hymiöt olivat aika trendikäs juttu presidentinvaaleissa. Aiemmissa vaaleissa on ollut paljon myös muun muassa Akua Ankkoja, mutta tällä kertaa niitä ei ole ollut kovin paljon. Ennemminkin on jätetty tyhjiä lappuja ja kirjoitettu numeron sijaan nollia ja viivoja.

Vaalilautakunnalle ei ole lähetetty Tampereella liiemmin muitakaan terveisiä.

– Joskus niitäkin on ollut enemmän. Niitä ei tosin kaipaakaan, koska ne eivät ole aina niin kovin positiivisia.

Oikeusministeriön neuvotteleva virkamies, vaalijohtaja Arto Jääskeläinen arvioi, että aiempaa asiallisempi linja äänestyskopissa kertoo siitä, että ne, joita tulos ei oikeasti kiinnosta, jäivät tällä kertaa kotiin. Kuntavaalien äänestysprosentti jäi 58,2 prosenttiin.

– Koska äänestämässä kävi tällä kertaa tavallista harvempi, ehkäpä he jotka sitten uurnille lähtivät, suhtautuivat vaaliin asiallisemmin eivätkä käyttäneet tilaisuutta turhaan piirtelyyn tai kirjoitteluun. He siis äänestävät ihan niin kuin pitääkin.

Lue myös:

    Uusimmat