Aktiivimalli sai kansalaiset maksamaan potut pottuina? Aloite kansanedustajien sopeutumiseläkkeen poistosta hurjassa nosteessa

Kansalaisaloite kansanedustajien sopeutumiseläkkeen poistamisesta on saanut paljon allekirjoituksia lyhyessä ajassa. Aiemmin vaisusti allekirjoituksia vetänyt aloite sai uutta tuulta alleen samaan aikaan, kun keskustelu niin sanotusta aktiivimallista on käynyt kiivaimmillaan.

Elokuun alkupuolella 2017 tehty aloite sai hurjan piikin 27. joulukuuta ja on kerännyt jo yli 30 000 nimeä.

Eduskunta hyväksyi kiistellyn työttömyysturvalain viikkoa aiemmin 19. joulukuuta 2017 äänin 103-90. Oppositio on arvostellut ankarasti lakiin liittyvää aktiivimallia.

Kansalaisaloite aktiivimallin poistamisesta puolestaan on tehty päivä lain hyväksymisen jälkeen 20. joulukuuta 2017. Se on puolestaan kerännyt yli 116 200 allekirjoitusta ja etenee eduskunnan käsittelyyn.

Kansalaisaloitteen pitää saada vähintään 50 000 allekirjoitusta, jotta se käsitellään eduskunnassa.

Niin sanotussa aktiivimallissa työttömyyskorvauksesta leikataan noin 5 prosenttia, jos työtön ei ole kolmen kuukauden aikana ollut riittävää määrää palkkatyössä tai työllistymispalveluissa.

Iltalehti kertoi marraskuussa, että esimerkiksi entinen kokoomuksen kansanedustaja Tuija Nurmi on nostanut sopeutumiseläkettä vuodesta 2011 lähtien, vaikka hän toimii samaan aikaan Terveystalossa lääkärinä.

Ennen vuotta 2011 kansanedustajana toiminut voi saada sopeutumiseläkettä, jos ei työllisty työmarkkinoilla.

Sopeutumiseläkkeen poistoa ajavan kansalaisaloitteen mukaan tavoitteena on kannustaa sopeutumiseläkkeeseen oikeutettuja edustajia työllistymään ja tuomaan säästöjä valtion kassaan.

– Valtiontalouteen syntyy säästöjä, kun sopeutumiseläkkeitä ei enää tarvitse maksaa, perusteluissa sanotaan.

Kansanedustajien sopeutumiseläkkeen suosiosta uutisoi ensin sanomalehti Kaleva.

Aktiivimalli - pakkomuuttoa ja kurinpalautusta? 7:30

Lue myös:

    Uusimmat