Mainos

Työttömien aktiivimallista kansalaisaloitteen tehnyt Racine: "Kehotettiin olla näyttäytymättä kylällä ja uhkailtiin turpiin vetämisellä"

Kansalaisaloite työttömien aktiivimallin kumoamiseksi keräsi lyhyessä ajassa suuren määrän allekirjoituksia ja on siirtymässä eduskunnan käsittelyyn todennäköisesti tämän kevään aikana. Paljon huomiota saanut aloite on tuonut julkisuutta myös tekijälleen, helsinkiläiselle Martin-Éric Racinelle. Mies ei ole erityisen otettu kaikesta saamastaan huomiosta.

Laki työttömyysturvan aktiivimallista astui voimaan vasta maanantaina, mutta kansalaisaloite sen kumoamiseksi on kerännyt jo lähes 95 000 allekirjoitusta. Määrä on poikkeuksellisen suuri.

Aloitteella pyritään kumoamaan järjestely, jossa työtön työnhakija velvoitetaan tekemään töitä, harjoittamaan yritystoimintaa tai osallistumaan työllistämistä edistäviin palveluihin työttömyysetuuden pienenemisen uhalla.

Aloitteen takana on helsinkiläinen pitkäaikaistyötön Martin-Éric Racine, joka on antanut tiedotusvälineille haastatteluja kansalaisaloitteeseen, mutta myös itseensä sekä yhdeksän vuotta jatkuneeseen työttömyyteensä liittyen.

0:56

"Kehotettiin olla näyttäytymättä kylällä"

Esimerkiksi Iltalehden 30. joulukuuta julkaistussa artikkelissa Racine kertoi eläneensä luotolla, joutuneensa ulosottoon TE-toimiston ja Kelan toiminnan johdosta. Hän myös totesi, että ulosottokulut ja tukien menetykset haittaavat töiden vastaanottoa.

Lisäksi Racine on kertonut asuvansa Helsingin Kruununhaassa ja maksavansa asuntonsa 800 euron suuruisen vuokran erilaisten tukien avulla.

Rehellisyys näyttäisi nyt kuitenkin kääntyneen osin Racinea vastaan, sillä hän kertoo MTV:lle tulleensa uutisoinnin myötä jopa uhkailluksi.

– Naistenlehtien keskustelupalstoilla on muutamassa kohdassa ilmaistu, että kiitos Iltalehdelle siitä, että huijari on paljastettu.

– Että melkein kaduttaa, että kansalaisaloite on tullut allekirjoitettua.

– Lisäksi sain viestin, jossa minua kehotettiin olla näyttäytymättä tietyllä kylällä, etten saisi turpiini.

Iltalehden artikkeliin tarttui myös "kokoomuksen äänenkannattajana" tunnettu Verkkouutiset-sivusto, joka julkaisi siitä siteerauksen otsikolla IL: Aktiivimallialoitteen tekijä asuu ökyalueella, puuhaa uutta aloitetta asumistuesta. Racinen henkilö ja hänen taustansa ovatkin herättäneet keskustelua.

"Se on hevonpaskaa"

Racine kertoo, että kansalaisaloite-aiheen vierestä menevä uutisointi harmittaa.

– Tässä häiritsee se, että erityisesti kokoomuksen ympärillä pyörivä jengi on lähtenyt mustamaalaamaan minua pohtimatta sitä, oliko aloitteessani ja esittämissäni ratkaisuehdotuksissa perää, Racine sanoo viitaten Verkkouutiset-sivuston juttuun.

Hän toivookin, että keskustelussa pureuduttaisiin kansalaisaloitteen asiasisältöön, ei niinkään sen tekijään.

– Olen todellakin ollut yhdeksän vuotta työttömänä ja asun Kruununhaassa. Se on kuitenkin hevonpaskaa, että en esimerkiksi haluaisi muuttaa halvempaan asuntoon. Kysymys on vain siitä, että maksuhäiriömerkintöjen ja työttömyyden vuoksi se on mahdoton tehtävä, Racine sanoo MTV:lle.

– Olen jo vuosia etsinyt uutta asuntoa, tuloksetta. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.