Mainos

Aktian pääekonomisti: Trumpin puheessa yllätti vain aggressiivisuus – linjauksilla ei juurikaan vaikutusta Suomeen

Yhdysvaltain uuden presidentin Donald Trumpin virkaanastujaispuheen linjauksilla ei ole suurta vaikutusta EU:n ja Suomen talouteen, arvioi Aktian pääekonomisti Heidi Schauman. Hänen mukaansa yllättävintä puheessa oli sen aggressiivisuus, ja sisäpolitiikkaan keskittynyt puhe tarjosi vain vähän tietoa Trumpin suhtautumisesta muuhun maailmaan. 

Yhdysvaltain markkinat reagoivat puheeseen maltillisen positiivisesti, ja Schauman uskoo myös Euroopan markkinareaktioiden olevan samansuuntaisia. 

– Yhdysvalloissa markkinat ovat tulkinneet sääntelyn purkamisen ja infrastruktuurin rakentamisen olevan hyvä asia, Schauman kommentoi STT:lle. 

Schaumanin mukaan Euroopan kannalta olennaisinta ovat Trumpin Venäjä-suhteet. 

– Mitä EU tekee, jos Yhdysvallat alkaa purkaa talouspakotteita? Edessä on vaikea keskustelu. 

Trumpin protektionistinen talouspolitiikka ei vaikuttane paljoakaan Eurooppaan, sillä EU ei kilpaile muutamaa Itä-Euroopan maata lukuun ottamatta samoista teollisista työpaikoista. Yhdysvaltojen kilpakumppaneita näistä työpaikoista ovat Kiina ja Meksiko. 

Esimerkiksi autoteollisuus vaikuttaisi Trumpin uhkailujen ja maanittelujen seurauksena pitävän tuotantonsa Yhdysvalloissa. 

– Mutta kuinka paljon teollisia työpaikkoja on hävinnyt automaation takia? Se keskustelu puuttuu täysin, Schauman huomauttaa.

1:44

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.