Akseli Herlevi toimi aikoinaan kokkina Huomenta Suomi -ohjelmassa – yhden aamun käänne on jäänyt mieleen: "Hän oli sitten yksin siellä televisiossa huhuilemassa"

3:56
Katso videolta: kallis sähkö rokottaa myös Akseli Herlevin hampurilaisimperiumia

Akseli Herlevi ehti viime vuonna sulkea ja avata uuden ravintolan sekä matkustaa ympäri maailmaa.

Naughty Burger -hampurilaisketjun perustaja ja Burgerimies-ohjelmasta tunnettu Akseli Herlevi nousi vuonna 2011 julkisuuteen Top Chef -ohjelman myötä. Tämän jälkeen hänet nähtiin noin vuoden verran myös herättelemässä suomalaisia uusiin arkiaamuihin Huomenta Suomen kokkina.

Herlevi muistelee näitä aikoja mieluusti, ja kertoo aamuissa sattuneen yhtä ja toista. Ravintoloitsija kertoo, että eräänä aamuna hän esimerkiksi nukkui pommiin. 

– Minulla oli silloin siinä tällainen "viinityyppi" kaverina. Sitten lähetyksessä oli tällainen lyhyt puffaus noin tuntia ennen meidän osuuttamme, ja hän oli sitten yksin siellä televisiossa huhuilemassa, että "Akseli huomenta, herätys", Herlevi muistelee naureskellen. 

– Kyllä ehdin siihen varsinaiseen lähetykseen, taksilla taisin tulla ja sanoin kuskille, että nyt vedät kahvan ihan pohjaan, nyt on kiire. 

Ympäri Yhdysvaltoja

11 vuotta myöhemmin Top Chef -ohjelman tekemisestä Herlevi pyörittää muun muassa Naughty Burger -ketjuaan, johon lukeutuu 9 ravintolaa. Herlevin mukaan Top Chefissa mukana oleminen muutti tavallaan hänen elämäänsä, vaikka toisaalta hän on tehnyt hyvin paljon töitä menestyksensä eteen myös itse sen jälkeen. 

Haaveitaan hän kokee saavuttaneensa paljon. Viime vuoden aikana Herlevi on kuvannut kaksi tuotantokautta Burgerimies-ohjelmaansa, ja tuotannot veivät hänet kiertelemään sekä Pohjoismaita että Yhdysvaltoja. Syksyllä Herlevi ja tuotantoyhtiö ajoivat Yhdysvaltojen länsirannikolta itärannikolle ja kiersivät kuvaamassa pikkupaikkakunnilla. Herlevi kertoo, että tuotanto yöpyi monesti leirintäalueilla, jossa kohtaamiset ihmisten kanssa olivat hyvin kirjavia. 

– Oli ihan hauskaa tavata sitä porukkaa sieltä niin sanotusti "syvästä päästä", Herlevi miettii kertoen tarkoittavansa erityisesti hyvin vahvasti rebublikaaneja kannattavia ihmisiä. 

– Politiikka on ehkä aika haastava puheenaihe välillä, mutta kyllä silti juttelin siellä ihmisten kanssa ja halusin saada selville esimerkiksi (DonaldTrumpin kannattajien mielipiteitä, että mikä johtaa siihen (kannatukseen). 

Herlevin mukaan Yhdysvalloissa näkyy se, kuinka paljon työttömyyttä siellä on koronapandemian jäljiltä. 

– Kun siellä ei ole mitään turvaverkkoja, jos om perhe ei pidä huolta, niin sitten joudut kadulle. Ja sitä porukkaa on paljon, niin paljon enemmän, mitä olen aikaisemmin nähnyt. Ja aiemminkin sitä on ollut jo. 

Kohti uutta vuotta

Viime vuosi oli Herleville tapahtumarikas. Sen lisäksi, että hän reissasi monissa maissa kuvaamassa Burgerimiestä kahden uuden tuotantokauden verran, pyöritti hän luonnollisesti myös omaa yritystoimintaansa. Vuoden aikana myös ravintoloilla tapahtui paljon: esimerkiksi Lahdesta suljettiin ravintola ja Seinäjoelle avattiin uusi. 

– Jos pysähtyisi ja alkaisi kirjoittaa, mitä kaikkea on tehnyt, niin ei sitä tajuaisikaan, että on saanut niin paljon aikaan. Vaikka tietysti ei tässä yksin olla. 

Vaikka arki on kiireistä, pyrkii Herlevi pitämään lomia ja vapaata kun pystyy. Paras tapa rentoutua on hänen mukaansa tilanteesta riippuen joko rauhoittua kotona tai sitten lähteä pienelle reissulle. 

– Aina olen kuitenkin tavoitettavissa. Se on perus yrittäjän elämää.

Uuden vuoden lupauksia Herlevi ei juuri harrasta, mutta yhteen asiaan hän haluaisi tulevan vuoden aikana kiinnittää huomiota. 

– Olisi kiva, jos lukisin enemmän. Esimerkiksi iltaisin tulee monesti plärättyä kännykkää ja sitten nukahtaa joskus siihen ruudun äärelle. Niin ehkä voisi koittaa jotenkin rentouttaa sitä iltaa vaikka aikaisemmin. 

Yllä olevalla videolla Akseli Herlevi kertoo, millaisia toimia sähkön kallistunut hinta on aiheuttanut hänen ravintoloissaan.

Juttua korjattu 6.1. kello 12: Muutettu ingressin aikamuotoa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja