Äkkijarrutus kaatoi Aino-äidin ja 3,5-vuotiaan lapsen bussissa, iso haava päähän – "Kuljettajan käytöstä en ymmärrä"

Bussin äkkijarrutus kaatoi helsinkiläisen Ainon ja hänen mukanaan olleet rattaat Helsingissä.

Aino-äiti oli matkustamassa kotiinsa joulunvietosta äidiltään Helsingin seudun liikenteen (HSL) bussilla joulupäivänä. Mukanaan lastenrattaissa kulki 3,5-vuotias lapsi.

Helsinkiläisnaisen mukaan äkkijarrutus keskeytti matkan. Vaunuvälikössä istunut äiti lensi penkiltä vaunuvälikön toiseen päätyyn ja löi takaraivonsa kääntöpenkin alle. Päähän tuli runsaasti verta vuotava haava.

– Lentäessäni penkiltä kaadoin lapsen rattaat samalla. Se oli aika hurjaa huomata, että lapsikin kaatui, mutta huomasin siinä melkein heti, että joku tuli nostamaan rattaita. Häneen ei onneksi sattunut, Aino kertaa tapahtumia.

– Siinä kohtaa luulin, että minulta puuttuu puoli päätä, kun verta tuli niin paljon päästä.

"Ihania ihmisiä"

Äiti kiittelee kanssamatkustajien toimintaa.

– Onneksi kyydissä oli ihania ihmisiä. Yksi miesoletettu piti lapsesta huolta, kaksi muuta miestä auttoivat minua. Auttajan ensimmäiset sanat, jotka kuulin, olivat, että ei ole mitään hätää, hengitä ihan rauhassa. Sitten sain paperia ja aloin ymmärtää, että ei ole mitään hätää – tässä on ihmisiä lähellä ja kaikki on hyvin.

Kuljettajan käytös ihmetyttää

Lapsen kanssa liikkeellä ollut äiti on kuitenkin harmistunut linja-auton kuljettajan käytöksestä. 

– Sitä kuskin käytöstä en vieläkään ymmärrä. Ajattelen sen niin, että jos minä olisin kuskina ja minulle tultaisiin sanomaan, että lastenrattaat ja ihminen kaatuivat, ja tarvittaisiin paperia, koska tulee päästä verta, olisin kyllä pysäyttänyt bussin ja tullut katsomaan, miten asiakkaani voi. Tämä kuski ei tullut ollenkaan katsomaan, Aino hämmästelee.

Ainon käsityksen mukaan kuskille käytiin kertomassa kahdesti tapahtuneesta, kun hänelle haettiin lisää paperia runsaan verenvuodon seurauksena.

– Tänään laitan HSL:lle palautetta ja aion mainita, että turvallisuuden tunne on nyt hataralla pohjalla. Minulle jäi sellainen olo, ettei kuskia kiinnosta, miten matkustajille käy, Aino kertoo.

– Toivottavasti se johtui kuitenkin vain hänen järkytyksestään.

Kanssamatkustajat tukena loppuun saakka

Lopulta matkaa jatkanut kuljettaja pysäytti bussin Viikin Alepan kohdalle, johon oli hyvä ohjata ambulanssi.

– Kaksi ihanaa ihmistä jäivät kanssani pysäkille ja olivat siinä niin kauan, kunnes ambulanssi tuli. Se oli aika ihanaa, he olivat minun joulun enkelini. Paikan päällä kiitin heitä.

Ainon lapsi, 3,5-vuotias tyttö oli aluksi hyvin järkyttynyt onnettomuudesta. Ambulanssimatka sai kuitenkin lapsen mieleen muuta ajateltavaa.

– Aluksi hän oli hirveän huolissaan, kun äidistä tuli verta niin paljon. Ambulanssi ja ambulanssikyyti taisivat kuitenkin mennä vielä jännemmäksi seikkailuksi. Olemme puhuneet siitä, että eikö se ollut kuitenkin aika hauskaa olla siellä ambulanssissa. On tärkeää, että lapselle jää toisenlainen fiilis tapahtuneesta kuin sen järkytys.

Onni oli mukana onnettomuudessa, sillä suuremmilta vammoilta ja kivuilta vältyttiin. Onnettomuudessa aiheutunut haava jäi muutaman senttimetrin mittaiseksi viilloksi takaraivoon, vaikkakin verenvuoto oli voimakasta.

Ketkä auttoivat Ainoa?

Aino on jälkeenpäin yrittänyt etsiä häntä auttaneita ihmisiä sosiaalisesta mediasta. He ovat ainon mukana noin kolmekymppisiä miehiä.

– He hieman vähättelivät tekoaan. Mielestäni heidän ei tarvitse vähätellä omaa tekoaan lainkaan, koska he pitivät minut järjissäni.

Aino ei ole vielä tavoittanut hyväntekijöitä.

– Toivottavasti saisin heihin vielä yhteyden, Aino toivoo.

Bussifirman mukaan ei poikkeavaa jarrutusta

Ryhmäpäällikkö Mika Häyrynen HSL:ltä kertoo, ettei heillä ole toistaiseksi tietoa tapahtuneesta.

HSL:n yleisohjeena niin henkilö- kuin omaisuusvahingoissa on aina se, että matkustajat ottavat välittömästi yhteyttä kuljettajaan tapauksen selvittämiseksi. Häyrysen mukaan liikennöitsijällä on vakuutukset vahinkoja varten.

MTV Uutiset tavoitti reittiä liikennöivän Helsingin bussiliikenteen tuotantopäällikön Timo Vähäkosken. Hänen mukaansa tieto tapauksesta tuli tiistaina iltapäivällä. Asiaa selvitellään.

– Ilmeisesti on kyse tietystä vuorosta, jonka kuljettaja on tällä viikolla vapailla. Hänen kanssaan keskustellaan ensi viikolla, kuljettajan kanta pitää kuulla, tuotantopäällikkö sanoo.

Vähäkosken mukaan reitillä olleen linja-auton ajoneuvodatan mukaan normaalista poikkeavaa jarrutusta ei näytä tapahtuneen. Hän tosin huomauttaa, että reitillä on paljon tietyömaata.

Vähäkosken mukaan heillä on asiakkaan tiedot ja häneen tullaan olemaan yhteydessä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja