Akavan Sture Fjäder: En olisi halunnut kassakaappisopimusta – Luukkainen MTV Uutisille: "Oli joitakin tahoja, jotka halusivat"

Akavan Sture Fjäderin mukaan hän ei olisi halunnut sopimusta, jossa sovittiin hänen jättävän puheenjohtajakauden kesken.

Korkeakoulutettujen keskusjärjestön Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder ilmoitti eilen luopuvansa tehtävästään marraskuussa kesken puheenjohtajakauden. 

Fjäderin kausi olisi jatkunut vuoden 2024 kevätliittokokoukseen saakka.

Fjäderin lähdöstä kesken kauden sovittiin sopimuksella, jonka allekirjoittivat syyskuussa 2020 OAJ:n silloinen puheenjohtaja Olli Luukkainen, Suomen Ekonomien puheenjohtaja Timo Saranpää ja Tekin toiminnanjohtaja Jari Jokinen.

Sopimuksessa sovittiin, että Fjäder pyytää eroa tehtävästään viimeistään tämän vuoden syyskuussa. Helsingin Sanomat on julkaissut niin sanotun kassakaappisopimuksen sisällön.

Fjäderin mukaan hänellä itsellään ei ole mitään tekemistä sopimuksen kanssa.

– Minä en olisi sitä tehnyt, enkä halunnut. En ollut aloitteellinen. En ole suhmuroinut mitään sopimusta. Sehän ei ole loogista, että itse rajoittaisin omaehtoisesti paperilla omaa kauttani. 

Fjäder päätti kautensa jättämisestä kesken jo vuonna 2020

Fjäderin mukaan yleisesti tiedossa oli, että hän jättää kautensa viimeistään syksyllä 2022. Päätöksen hän oli tehnyt jo keväällä 2020, ennen valintaansa puheenjohtajaksi.

Hän päätti kuitenkin allekirjoittaa sopimuksen.

– Sen takia, että pääsin helpommalla niin sanotusti. Nyt kun näen mitä tapahtui, niin ei olisi pitänyt. Tämähän oli laajasti julkinen salaisuus, että luovun. Siksi oli vähän outoa, että haluttiin paperi tehdä.

Fjäder arvelee, että sopimuksella haluttiin varmistaa, että hän pitää kiinni lupauksestaan jättää puheenjohtajuus kesken kauden.

Fjäderin mukaan sopimuksen allekirjoittajista vain Olli Luukkainen halusi sopimuksen.

– Minulla on se kuva, että Jari Jokinen ei sitä halunnut tai vaatinut, eikä myöskään Timo Saranpää sitä halunnut.

Eli Olli Luukkainen oli se henkilö, joka tätä sopimusta vaati?

– Teidän täytyy kysyä laajemmin. En ala ketään laittamaan tikun nokkaan, mutta ainakin tiedän, että Timo Saranpää ja Jari Jokinen eivät olleet aloitteellisia.

Luukkainen: Muut liitot vaativat sopimusta

Olli Luukkainen kiistää, että hän olisi sopimuksen allekirjoittaneista ainoa taho, joka olisi sopimusta vaatinut.

– Ainakin OAJ:lle olisi riittänyt, että kun Sture Fjäder näin sanoo, niin asia pitää. Mutta oli olemassa muita liittoja, jotka asettivat tällaisen ehdon, että he haluavat varmistaa sen paperilla. Ei tässä asiassa sen kummempaa mystisyyttä ole. Tilanne oli se, että  yhdessä kahden muun henkilön kanssa päädyttiin siihen, että tällainen paperi joudutaan tekemään.

Luukkaisen mukaan sopimusta vaativat jotkin Akavan liitot, joita Luukkainen ei halua nimetä.

– Oli joitakin tahoja – joita en halua nimetä – jotka sanoivat, että he kannattavat Sturen jatkokautta, mutta he haluavat varmuuden siitä, että kahden vuoden päästä puheenjohtaja vaihtuu.

Akavan uusi puheenjohtaja valitaan marraskuussa. Tekin Jokinen ja Jukon toiminnanjohtaja Maria Löfgren ovat ilmoittaneet olevansa käytettävissä puheenjohtajaksi.

Lue myös:

    Uusimmat