Akava ja SAK: Hallitusohjelmassa on perustuslain vastaisuuksia

Hallitusohjelman kirjaus siitä, että paikallisesti sopimalla voitaisiin sopia työsuhteen purkamisen edellytyksistä on palkansaajajärjestöjen mukaan perustuslain vastainen.

Akavan työelämäasioiden johtajan Maria Löfgrenin mukaan perustuslaissa on selkeä normi, jonka mukaan potkujen antamiselle on oltava lainsäädännöllisiä perusteita.  

Myös SAK:n työehtoasioiden päällikön Annika Rönni-Sällisen mielestä kirjaus on hämärä ja vastoin perustuslakia.  

Palkansaajajärjestöissä tutkitaan hallitusohjelmaa parhaillaan myös EU:n sääntelyn kannalta. Niiden mielestä mukana on kyseenalaisia linjauksia, jotka voivat viedä Suomen EU-tuomioistuimeen.  

Kyseenalainen on esimerkiksi leikkauslistassa oleva kirjaus siitä, että vuosiloman karttuminen vanhempainvapaalla rajattaisiin maksimissaan kuuteen kuukauteen.  

- Aiotaanko siis muuttaa vuosilomalakia niin, että vanhempainvapaalta ei kertyisikään enää vuosilomaa kokonaan? Se on kysymys, joka täytyy tutkia vanhempainvapaadirektiivin ja työaikadirektiivin nojalla, että onko se edes mahdollista, sanoo Rönni-Sällinen.   

Vuosiloman kertyminen vanhempainvapaalla on myös hallitusohjelman niin sanotulla kiristyslistalla. Jos yhteiskuntasopimusta ei tule, vanhempainvapaan lomakarttuma poistetaan kokonaan.  

- Se on aika raju tasa-arvopoliittinen kannanotto tältä hallitukselta, SAK:n päällikkö ihmettelee.  

Lue myös:

    Uusimmat